Venezuela: Membru al unui partid de opoziţie, arestat pentru implicarea în incidentele de după alegeri

Generalul venezuelean în retragere Antonio Rivero, membru al Partidului Voinţa Populară (opoziţie), a fost arestat sâmbătă la Caracas, potrivit unor surse concordante.

118 afișări
Imaginea articolului Venezuela: Membru al unui partid de opoziţie, arestat pentru implicarea în incidentele de după alegeri

Venezuela: Membru al unui partid de opoziţie, arestat pentru implicarea în incidentele de după alegeri (Imagine: Shutterstock)

Autorităţile judiciare îl acuză de implicare în violenţe ce au urmat alegerilor prezidenţiale de la 14 aprilie, soldate cu nouă morţi şi 78 de răniţi. Potrivit Ministerului Public, fostul general urma să fie prezentat rapid în faţa unui tribunal pentru a răspunde în legătură cu "presupusa sa implicare în violenţele care au afectat recent ţara".

Rivero, un fost director al Protecţiei Civile în perioada 2003-2008, a fost arestat sâmbătă la prânz după ce s-a întâlnit cu ministrul de Interne Miguel Rodriguez, care l-a convocat pentru a-i comunica acuzaţiile formulate împotriva sa, a anunţat liderul Partidului Voinţa Populară, Leopoldo Lopez, într-o conferinţă de presă.

"Antonio, care nu are absolut nimic de ascuns, s-a dus la întâlnire care, spre marea sa surprindere, a fost o ambuscadă, fiind arestat în mod ilegitim, ilegal şi laş", a declarat Lopez, care a anunţat această arestare, cu puţin timp înainte, şi pe contul său de Twitter.

Într-un comunicat, Ministerul Public a confirmat arestarea preventivă a fostului general.

Ministrul de Interne a difuzat joia trecută o înregistrare video în care părea că Antonio Rivero ar da ordine unor tineri, în cursul unei manifestaţii organizate pe 15 aprilie în Piaţa Altamira, în estul capitalei, vizând contestarea victoriei lui Nicolas Maduro împotriva lui Henrique Capriles în alegerile prezidenţiale, afectate, în opinia opoziţiei, de nereguli.

Nouă persoane au fost ucise, inclusiv doi copii, iar alte 78 de persoane au fost rănite în cursul unor violenţe postelectorale imputate de către Guvern opoziţiei, pe care o acuză că a organizat o tentativă de "lovitură de stat".

Potrivit lui Lopez, care denunţă "o persecutare politică" împotriva opozanţilor regimului, în această înregistrare Antonio Rivero poate fi văzut cerând unor tineri "să nu mai arunce cu pietre şi să nu mai utilizeze bastoane, să nu mai recurgă la violenţă".

Generalul în retragere, care întreţinea anterior relaţii bune cu regimul, a fost inculpat în 2010 pentru ultraj la adresa forţelor armate, după ce a denunţat prezenţa unor militari cubanezi în Venezuela. În opinia sa, există în cadrul armatei - a cărei loialitate este un element-cheie al stabilităţii puterii - opinii "opuse regimului şi opuse în special ingerinţei cubaneze".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici