Viktor Orban, acuzat că ar fi fost informator al serviciilor secrete comuniste

Un om de afaceri ungar a sugerat că premierul Viktor Orban ar fi fost informator al serviciilor secrete comuniste, determinând Partidul Socialist de opoziţie să ceară o reuniune a Comisiei pentru securitate naţională din Parlament, pentru a clarifica situaţia, relatează MTI.

669 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban, acuzat că ar fi fost informator al serviciilor secrete comuniste

Viktor Orban (Imagine: Mediafdax Foto/AFP)

Omul de afaceri Lajos Simicska a declarat duminică, într-un interviu pentru blogul Mandiner, că Orban a întocmit rapoarte despre el pentru autorităţile comuniste, în timp ce îşi efectuau serviciul militar în anii '80, dar că l-a informat despre acest lucru. Simicska a precizat că autorităţile din perioada comunistă l-au plasat sub supraveghere şi, în timp ce îşi efectua serviciul militar, i-au fost prezentate mai multe dosare. Orban i-a spus atunci că scrie rapoarte şi au discutat inclusiv despre detaliile pe care urma să le prezinte. După ce au terminat armata, Orban i-a spus lui Simicska că autorităţile au încercat să îl recruteze, dar el a refuzat. Atunci l-am crezut, dar "acum nu ştiu ce să cred", a adăugat omul de afaceri.

Biroul premierului a reacţionat furnizând documente care arată că lui Orban i s-a cerut să întocmească rapoarte pentru autorităţi, dar a refuzat.

Premierul Viktor Orban a declarat luni că acuzaţiile omului de afaceri potrivit cărora el ar fi fost informator sunt motivate de duşmănie. "Faptele vorbesc de la sine, toate informaţiile sunt disponibile", a afirmat Orban, adăugând că e "trist" că "nemulţumirile personale pot face pe cineva să se coboare atât de jos". Premierul a precizat că nu este necesar ca politica ungară să se transforme într-un "circ".

Partidul Socialist de opoziţie a cerut însă Comisiei pentru securitate naţională a Parlamentului să se reunească pentru a discuta afirmaţiile făcute de Lajos Simicska, potrivit cărora Orban ar fi lucrat pentru serviciile secrete comuniste. Zoltan Lukacs, vicepreşedintele partidului, a apreciat că "cea mai gravă afirmaţie" a lui Simicska este că documente care ar dovedi activitatea lui Orban în serviciile secrete se află în mâinile autorităţilor ruse. Dacă este aşa, suveranitatea Ungariei ar putea fi compromisă, întrucât autorităţile ruse ar putea recurge la şantaj, a avertizat Lukacs.

Coaliţia Democratică (DK, opoziţie) a cerut de asemenea o reuniune a comisiei parlamentare. Agnes Vadai, vicepreşedintele DK, a menţionat că Simicska şi Orban au fost colegi de cameră în liceu. Apar suspiciuni că "cel mai anticomunist politician din ultimii 25 de ani ar fi putut fi informator comunist înainte de schimbarea regimului", a adăugat ea.

Partidul radical naţionalist Jobbik i-a cerut lui Orban să demisioneze dacă nu poate respinge acuzaţiile formulate de Simicska. Adam Mirkoczki, purtătorul de cuvânt al partidului, a menţionat că socrul lui Orban a fost deconspirat ca agent al serviciilor de informaţii.

Partidul de opoziţie LMP a apreciat la rândul său că Orban ar trebui să vină în Parlament pentru a clarifica problema. În plus, parlamentarii ar trebui să oblige Guvernul să ia măsuri astfel încât Rusia să prezinte dosarele KGB referitoare la Ungaria, din perioada 1944-1991.

Formaţiunea de opoziţie Dialog pentru Ungaria (PM) a cerut de asemenea ca înregistrările cu date despre informatori să fie date publicităţii, parlamentarul PM Richard Barabas apreciind că acestea ar avea legătură directă cu acuzaţiile lui Simicska.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici