VIOLENŢELE din Egipt: Comunitatea internaţională condamnă reacţia autorităţilor

Comunitatea internaţională a condamnat în unanimitate, miercuri, dispersarea violentă de către forţele de ordine egiptene a susţinătorilor preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, Ankara denunţând un "masacru".

143 afișări
Imaginea articolului VIOLENŢELE din Egipt: Comunitatea internaţională condamnă reacţia autorităţilor

VIOLENŢELE din Egipt: Comunitatea internaţională condamnă reacţia autorităţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele TURCIEI Abdullah Gül a denunţat o operaţiune "inacceptabilă" a poliţiei egiptene, miercuri, împotriva susţinătorilor preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, care s-a transformat în baie de sânge, temându-se că situaţia din Egipt ar putea degenera într-un conflict similar celui din Siria.

"Ceea ce s-a întâmplat în Egipt, această intervenţie armată împotriva civililor care manifestează nu poate fi acceptată", a declarat şeful statului în faţa presei la Ankara, făcând apel la calm din partea tuturor părţilor.

Pe de altă parte, Guvernul turc a cerut comunităţii internaţionale să ia măsuri pentru încetarea imediată a "masacrului" în Egipt, afirmă miercuri un comunicat.

"Comunitatea internaţională în frunte cu Consiliul de Securitate al ONU şi Liga Arabă trebuie să treacă imediat la act pentru a face să înceteze acest masacru", subliniază textul publicat de serviciul de presă al premierului islamo-conservator turc, Recep Tayyip Erdogan.

UE a calificat drept "extrem de îngrijorătoare" informaţiile privind zeci de morţi la Cairo în timpul dispersării de către poliţia egipteană a susţinătorilor preşedintelui islamist demis. Ea a cerut tuturor părţilor să "dea dovadă de cea mai mare reţinere".

Ministrul GERMAN de Externe, Guido Westerwelle, le-a cerut miercuri "tuturor forţelor politice" din Egipt "să împiedice o escaladare a violenţelor".

"Cerem tuturor forţelor politice să reia imediat dialogul şi negocierile şi să împiedice o escaladare a violenţei", a declarat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

FRANŢA a deplâns violenţele din Egipt şi a făcut apel la o "logică de calmare" a situaţiei, într-o declaraţie a Quai d'Orsay.

"Franţa deplânge puternic violenţele care au avut loc la Cairo în timpul operaţiunilor de evacuare" a zonelor controlate de susţinătorii lui Morsi, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului de Externe, Vincent Floréani.

Ministrul SUEDEZ de Externe, Carl Bildt, a condamnat miercuri violenţele care au condus la moartea manifestanţilor în Egipt, apreciind că "principala responsabilitate" revine regimului.

"Condamn crimele şi violenţa din Egipt. Principala responsabilitate o au forţele regimului. Extrem de dificil de restaurat un proces politic", a scris el pe Twitter.

Ministerul BRITANIC de Externe a condamnat "utilizarea forţei pentru dispersarea manifestanţilor" pro-Morsi la Cairo şi a făcut apel la "forţele de securitate pentru a acţiona cu reţinere", după violenţele soldate cu zeci de morţi.

"Condamn utilizarea forţei pentru dispersarea manifestanţilor şi cer forţelor de securitate să acţioneze cu reţinere", a declarat într-un comunicat şeful diplomaţiei britanice William Hague, care s-a declarat "profund îngrijorat de escaladarea violenţei în Egipt".

Ministrul IRANIAN de Externe a condamnat un "masacru" în Egipt, într-un comunicat publicat miercuri de agenţia Fars.

"Iranul urmăreşte îndeaproape evenimentele amare din Egipt, dezaprobă acţiunile violente, condamnă masacrul populaţiei şi avertizează împotriva consecinţelor sale grave", afirmă comunicatul.

Qatarul, principalul susţinător al Fraţilor Musulmani, a denunţat puternic intervenţia poliţiei egiptene împotriva susţinătorilor preşedintelui islamist demis.

"Qatarul denunţă puternic metoda folosită împotriva manifestanţilor paşnici (...) care a costat viaţa unui anumit număr de persoane nevinovate şi neînarmate", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici