VIRUSUL Zika: Franţa restricţionează transfuziile de sânge pentru a se evita riscul transmiterii

Turiştii care se întorc în Franţa din zonele de răspândire a virusului Zika nu vor putea dona sânge decât după 28 de zile de la întoarcerea lor pentru a evita riscul transmiterii virusului prin transfuziile de sânge, a informat ministrul francez al Sănătăţii, Marisol Touraine, potrivit Reuters.

1289 afișări
Imaginea articolului VIRUSUL Zika: Franţa restricţionează transfuziile de sânge pentru a se evita riscul transmiterii

VIRUSUL Zika: Franţa restricţionează transfuziile de sânge pentru a se evita riscul transmiterii (Imagine: Mihai Spiridonica/ Arhiva Mediafax Foto)

Touraine a mai anunţat duminică şi că 18 cazuri de febră Zika au fost înregistrate în rândul turiştilor, în Franţa.

Zika a fost declarată urgenţă medicală globală săptămâna trecută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce tot mai multe cazuri s-au înregistrat în America. Decizia de a restricţiona donarea de sânge în Franţa vine după ce Brazilia a anunţat săptămâna trecută că a înregistrat două cazuri de transmitere a virusului Zika prin transfuzii de sânge care proveneau de la donatori infectaţi.

"Oricine vine dintr-o zonă de răspândire a virusului Zika nu poate dona sânge pentru 28 de zile de la întoarcere", a precizat Touraine. Ea a îndemnat femeile însărcinate să informeze autorităţile dacă au călătorit în zonele respective, afectate de virusul Zika. Cazuri au fost depistate şi în coloniile franceze precum insulele Martinica şi Guadalupe din Caraibe, dar şi în Guyana Franceză, care se învecinează cu Brazilia.

Virusul se transmite, de regulă, prin înţepătura ţânţarilor din special Aedes. Dar, săptămâna trecută, oficialii americani din Texas au raportat că o persoană din Dallas a fost infectată cu virusul Zika după ce a întreţinut relaţii sexuale cu o altă persoană care a călătorit în Venezuela, unde virusul este prezent şi se răspândeşte.

Cazurile de infectare cu virusul Zika au căpătat amploare în America, fiind depistat în peste 30 de ţări americane. Brazilia este cea mai afectată ţară de acest virus. Virusul Zika este considerat a fi responsabil de malformaţiile cu care se nasc unii copii - microencefalie, au capul subdezvoltat, ceea ce cauzează probleme majore de dezvoltare, conducând chiar şi la moartea acestora.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici