VIZITĂ SURPRIZĂ: Bashar al-Assad a mers la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin. Discuţiile s-au bazat pe strategii de combatere a terorismului

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a efectuat o vizită-surpriză la Moscova, unde a avut marţi seara o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, relatează BBC News Online. Discuţiile dintre preşedinţii Siriei şi Rusiei s-au axat pe combaterea grupărilor teroriste şi pe continuarea acţiunilor ofensive ale forţelor armate siriene, a comunicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de publicaţia Le Monde.

3287 afișări
Imaginea articolului VIZITĂ SURPRIZĂ: Bashar al-Assad a mers la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin. Discuţiile s-au bazat pe strategii de combatere a terorismului

Bashar al-Assad a efectuat o vizită-surpriză la Moscova, unde a discutat cu Vladimir Putin (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

UPDATE 17:40 -  Bashar Al-Assad a discutat cu Vladimir Putin despre combaterea terorismului. 

"Terorismul internaţional încearcă să preia controlul marilor teritorii, să destabilizeze regiunea, ceea ce preocupă multe ţări şi pe noi de asemenea", a insistat preşedintele rus, calificând drept "regretabilă" prezenţa, printre combatanţii grupării Stat Islamic, a "cetăţenilor fostei URSS, al căror număr este estimat la un minim de 4.000". "Nu putem permite ca această experienţă militară şi această îndoctrinare ideologică să reapară pe teritoriul Rusiei", adăugat el.

Putin a estimat că "reglementarea politică pe termen lung" nu se poate face decât cu "participarea tuturor forţelor politice, etnice şi religioase", dar, în definitiv, "cuvântul final trebuie să aparţină poporului sirian". "Suntem pregătiţi să oferim ajutor, nu numai în lupta împotriva terorismului, ci şi în procesul politic. Desigur, în raport cu alte puteri mondiale şi cu ţările din regiune interesate de o soluţie paşnică pentru conflict", a mai subliniat şeful Kremlinului.

Bashar al-Assad şi-a exprimat "recunoştinţa" faţă de Rusia pentru ajutorul acesteia în favoarea Siriei, "a unităţii şi independenţei sale". Preşedintele sirian a mai afirmat că cel mai important este ca tot acest lucru să fie făcut în cadrul legislaţiei internaţionale.

 

Al-Assad a salutat "politicile implementate de Federaţia Rusă de la începutul crizei care nu au permis terorismului să se dezvolte" în conformitate cu un scenariu cu mult mai grav". "Fiecare înţelege că acţiunile militare presupun apoi etape politice", a adăugat el, precizând că "terorismul este un obstacol real în calea reglementării politice".

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Assad "a venit într-o vizită de lucru la Moscova" marţi seara şi a avut discuţii cu Putin.

Peskov a precizat că cei doi lideri au discutat despre lupta împotriva grupărilor teroriste, continuarea raidurilor aeriene ruse şi planurile Siriei pentru trupele sale.

Deocamdată nu este clar dacă Bashar al-Assad se află în continuare la Moscova sau s-a întors la Damasc.

Rusia a demarat la sfârşitul lunii trecute o campanie de raiduri aeriene în Siria, împotriva grupării Stat Islamic şi a altor grupuri care luptă cu forţele armate ale lui Assad.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici