Vladimir Putin a acceptat, la Minsk, eliberarea pilotului şi deputatului ucrainean Nadia Savcenko

Acordul de la Minsk prevede eliberarea de către Rusia a fostului pilot militar ucrainean Nadia Savcenko, în prezent parlamentar, unul dintre sutele de militari capturaţi în cursul conflictului separatist din estul Ucrainei, afirmă surse citate de ziarul The New York Times.

698 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin a acceptat, la Minsk, eliberarea pilotului şi deputatului ucrainean Nadia Savcenko

Vladimir Putin a acceptat, la Minsk, eliberarea pilotului şi deputatului ucrainean Nadia Savcenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nadia Savcenko, în vârstă de 33 de ani, nu este deţinută în estul Ucrainei, ci este într-o închisoare din Rusia, fiind acuzată în cazul uciderii a doi ziarişti ruşi decedaţi în Ucraina în iunie 2014.

În contextul în care liderii Franţei, Germaniei, Ucrainei şi Rusiei au ajuns la un acord la reuniunea de la Minsk, se pare că există şi o înţelegere clară pentru eliberarea Nadiei Savcenko. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a confirmat înţelegerea privind eliberarea deputatului ucrainean.

Petro Poroşenko îi ceruse personal preşedintelui rus, Vladimir Putin, eliberarea Nadiei Savcenko, îndemnându-i şi pe Francois Hollande, preşedintele Franţei, şi pe cancelarul german, Angela Merkel, să intervină în acest sens.

Pe 11 februarie, un tribunal din Moscova a extins până la 13 mai perioada de detenţie a pilotului militar Nadia Savcenko, în pofida unei iniţiative europene în favoarea acesteia, la care a participat şi România. Nadia Savcenko este şi membră a Parlamentului ucrainean.

Nadia Savcenko, care este în greva foamei de 60 de zile pentru a protesta faţă de arestare, este acuzată în Rusia de implicare într-un atac cu mortieră soldat cu moartea a doi jurnalişti ruşi care relatau despre conflictul separatist ucrainean. Nadia Savcenko a fost capturată de insurgenţii proruşi în estul Ucrainei în iunie 2014, fiind transferată în Rusia în iulie.

Nadia Savcenko, în vârstă de 33 de ani, a fost pilot al armatei ucrainene până în noiembrie 2014. Aflată în închisoare în Rusia, ea a demisionat din armată după ce a fost aleasă membră a Parlamentului ucrainean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici