Vladimir Putin a discutat la telefon cu David Cameron despre Siria. Putin: Nu există dovezi privind un atac chimic al Damascului

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a spus premierului britanic David Cameron că încă nu există o dovadă că regimul sirian a folosit arme chimice împotriva rebelilor în Siria, a anunţat luni serviciul de presă al premierului.

1494 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin a discutat la telefon cu David Cameron despre Siria. Putin: Nu există dovezi privind un atac chimic al Damascului

Vladimir Putin, David Cameron (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

În cadrul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri, Putin a spus: "ei nu au dovezi nici privind utilizarea armelor chimice, nici cine ar fi responsabil", potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street.

Cameron a reiterat că sunt "puţine îndoieli" că regimul de la Damasc a desfăşurat un atac chimic, miercuri, în apropiere de Damasc, potrivit unui rezumat al conversaţiei între cei doi oficiali.

Şeful Guvernului britanic a emis îndoieli cu privire la capacitatea rebelilor de a desfăşura un astfel de atac şi a dezvăluit că regimul a lansat o mare ofensivă asupra zonei în zilele precedente.

"Regimul a împiedicat, de asemenea, accesul ONU imediat (în zonă după presupusul atac chimic), ceea ce sugerează că ei au ceva de ascuns", a argumentat el pe lângă preşedintele Putin.

Cei doi oficiali au reafirmat angajamentul luat de liderii G8 în iunie de a nu lăsa pe nimeni să folosească arma chimică fără răspunsul comunităţii internaţionale.

Vladimir Putin a discutat la telefon cu David Cameron în legătură cu Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat la telefon, luni, cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat, citat de AFP.

Discuţia prin telefon, care a avut loc "la iniţiativa părţii britanice", "s-a referit în special la situaţia din Siria în urma informaţiilor publicate de presă privind posibila recurgere la arme chimice în apropiere de Damasc", capitala siriană, precizează comunicatul.

Putin şi Cameron au discutat, de asemenea, şi despre probleme legate de summitul G20 prevăzut pentru 5 şi 6 septembrie la Sankt-Petersburg (nord-vest), fosta capitală imperială rusă, potrivit aceleiaşi surse.

De la presupusul atac chimic la 21 august, atribuit de occidentali regimului sirian şi care a provocat mai multe sute de morţi, apelurile occidentalilor la o intervenţie militară în Siria sunt din ce în ce mai presante.

Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a apreciat luni că este "posibil" să se răspundă la folosirea armelor chimice în Siria "fără unitate completă în Consiliul de Securitate al ONU".

Dar Moscova continuă să îşi apere aliatul, Damascul, apreciind că rebelii sunt cei care au recurs la arme chimice pentru a discredita Guvernul sirian.

Intervenţia militară în Siria fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU sugerată de Londra şi Paris ar fi "periculoasă" şi "o încălcare gravă a dreptului internaţional", a declarat luni şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici