Vladimir Putin, greu de izolat de către Occident în criza din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin se va afla, vineri, în centrul evenimentelor pe plajele Normandiei, în pofida faptului că occidentalii au declarat în repetate rânduri că vor să "izoleze" Rusia diplomatic şi economic din cauza "anexării" Crimeei şi "destabilizării" estului Ucrainei.

1482 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin, greu de izolat de către Occident în criza din Ucraina

Vladimir Putin, greu de izolat de către Occident în criza din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dar pentru comemorările de vineri organizate cu ocazia debarcării aliaţilor în Normandia la 6 iunie 1944, şeful Kremlinului pare de neevitat.

Liderii celor trei mai puteri europene - Germania, Franţa şi Marea Britanie - au programate întrevederi bilaterale cu preşedintele Putin.

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni cu el vineri dimineaţa, chiar înaintea ceremoniilor oficiale. În cadrul acestui eveniment din Normandia, premierul britanic David Cameron va avea şi el o întrevedere cu preşedintele rus.

Putin este invitat, vineri, în jurul orei 21.00 la Elysée la dineul oferit de omologul său francez François Hollande, care înainte se va întâlni cu preşedintele american Barack Obama, cu care va lua cina într-un restaurant parizian.

Nimic din toate acestea însă de partea americană, Casa Albă insistând de mai multe săptămâni asupra faptului că Obama şi Putin nu se vor vedea tête-à-tête în Franţa.

Dar ei se vor întâlni totuşi pentru un dejun, vineri, în Normandia, la castelul Bénouville, apoi în cursul ceremoniilor de la Ouistreham (nord-vestul Franţei). Va fi o premieră de la izbucnirea crizei ucrainene, la sfârşitul lui 2013, chiar dacă liderii şi-au vorbit de nenumărate ori la telefon de atunci.

"Sunt sigur că îl voi vedea. Va fi acolo", a declarat laconic preşedintele Statele Unite, marţi, la Varşovia.

Această activitate diplomatică intensă, la o zi după un summit G7 care va avea loc miercuri şi joi la Bruxelles - deci fără Rusia - arată că occidentalii au mai multe dificultăţi în a ostraciza Moscova, în pofida acestei crize, care este cea mai gravă de la sfârşitul Războiului Rece.

Berlinul şi Londra au importante relaţii economice şi energetice cu Rusia. Parisul i-a vândut deja două nave de război, a căror livrarea, prevăzută pentru acest an şi pentru anul viitor a declanşat nemulţumirea Washingtonului.

Europenii şi americanii speră într-o dezamorsare a situaţiei şi un dialog odată cu retragerea celor aproximativ 40.000 de militari ruşi care erau mobilizaţi la frontierele ucrainene şi alegerea preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

Acesta din urmă s-a văzut cu preşedintele Obama miercuri dimineaţa la Varşovia şi a fost invitat la celebrările din Normandia. Preşedintele american i-a cerut lui Putin să aibă o întrevedere cu omologul său ucrainean.

Preşedintele rus "se poate decide că, după ce a început retragerea trupelor de la frontieră, el poate să îşi folosească influenţa asupra separatiştilor (...), se poate întâlni cu preşedintele ales al Ucrainei şi recunoaşte că au fost nişte alegeri legitime", a recomandat Obama.

"Este ceea ce îi voi spune, dacă îl voi vedea public. Este ceea ce i-am spus şi în privat", a mărturisit şeful administraţiei americane.

Barack Obama a adăugat că "speră ca David Cameron şi François Hollande să insiste asupra aceloraşi puncte" pe lângă şeful statului rus.

De fapt, în ceea ce priveşte Ucraina, "suntem încrezători: suntem pe aceeaşi lungime de undă cu partenerii noştri", a asigurat pentru AFP un oficial de rang înalt american care îl însoţeşte pe preşedinte, negând orice disensiune în tabăra occidentală în faţa Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici