Vladimir Voronin nu va mai putea candida la preşedinţia R. Moldova

Vladimir Voronin nu va putea candida la alegerile din toamnă pentru funcţia de preşedinte al R. Moldova, a decis marţi Curtea Constituţională, în urma unei sesizări a Parlamentului, precizând că nimeni nu poate deţine mai mult de două mandate consecutive de preşedinte, relatează Jurnal de Chişinău.

18 afișări
Imaginea articolului Vladimir Voronin nu va mai putea candida la preşedinţia R. Moldova

Vladimir Voronin nu va mai putea candida la preşedinţia R. Moldova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un subiect controversat în acest sens l-a constituit până în prezent interimatul asigurat de Mihai Ghimpu, care, potrivit unora, reprezintă o întrerupere a mandatelor prezidenţiale. Totuşi Curtea a constatat că interimatul funcţiei de preşedinte nu constituie o întrerupere a mandatelor.

Astfel, după două ore de deliberări, Curtea a dat interpretare controversatului articol cu privire la deţinerea mandatului de preşedinte. "Curtea Constituţională a hotărât că persoana care a îndeplinit funcţia de preşedinte al RM timp de două mandate consecutive nu poate candida pentru al treilea mandat dacă a intervenit vacanţa funcţiei, asigurată prin interimat. Hotărârea este definitivă şi nu poate fi atacată", a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere.

Juristul Partidului Comuniştilor, Sergiu Sârbu, şi niciun alt reprezentant al PCRM, nu s-au prezentat la şedinţa magistraţilor.

Curtea Constituţională a examinat această problemă la sesizarea preşedintelui Comisiei juridice numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului, Ion Pleşca. La 16 iulie, acesta a cerut Curţii să se pronunţe oficial dacă Voronin ar mai putea candida la funcţia de preşedinte.

Vladimir Voronin a deţinut două mandate consecutive de preşedinte al Republicii Moldova, din anul 2001 şi până în 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici