Volkert van der Graaf, asasinul lui Pim Fortuyn, ar putea fi eliberat condiţionat

Volkert van der Graaf, asasinul liderului populist olandez Pim Fortuyn, ucis în 2002, ar putea fi eliberat condiţionat şi reintegrat în societate, a anunţat miercuri Consiliul olandez pentru punerea în aplicare a dreptului penal (RJS).

143 afișări
Imaginea articolului Volkert van der Graaf, asasinul lui Pim Fortuyn, ar putea fi eliberat condiţionat

Pim Fortuyn (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comisia de Apel este de părere că interesul solicitantului (...) trebuie să prevaleze asupra unor posibile tulburări sociale şi riscuri cauzate de o eliberare condiţionată", informează RJS.

Totuşi, secretarul olandez al Justiţiei, Fred Teeven, care urmează să ia o decizie finală, a declarat că nu va ţine neapărat cont de avizul Consiliului. El va anunţa decizia sa până luni, la ora 10.00 (11.00, ora României).

Activist pentru drepturile animalelor, Volkert van der Graaf a fost condamnat, în 2003, la 18 ani de închisoare pentru asasinarea lui Pim Fortuyn, pe 6 mai 2002, la Hilversum, în centrul Olandei, cu câteva zile înainte de alegerile legislative.

Eliberarea condiţionată poate fi acordată unui deţinut care a ispăşit două treimi din pedeapsa sa, însă Van der Graaf, în vârstă de 44 de ani, a solicitat-o mai devreme de acest termen.

Potrivit RSJ, o eliberare condiţionată, în cadrul căreia deţinutul primeşte treptat mai multă libertate, poate fi o cale bună pentru a-l reintegra pe Volkert van der Graaf în societate.

"Deşi RSJ a luat o astfel de decizie, asta nu înseamnă că Van der Graaf va fi eliberat condiţionat", a afirmat Fred Teeven, adăugând că va lua în considerare posibile "tulburări ale ordinii publice", care ar putea provocate de o eliberare condiţionată a lui Van der Graaf.

Fost profesor de sociologie, Pim Fortuyn a atacat în repetate rânduri religia islamică, pe care a calificat-o drept "retrogradă".

În timpul procesului său, asasinul a declarat l-a ucis pe Fortuyn pentru că a vrut să apere "grupurile sociale mai vulnerabile", în special imigranţi musulmani şi solicitanţi de azil.

Deputatul de extremă dreaptă Geert Wilders este considerat drept succesor al lui Pim Fortuyn, care a murit la vârsta de 54 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici