Voronin susţine că Partidului Comuniştilor i-au fost furate 10 la sută din voturi

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că Partidului Comuniştilor i-au fost furate cel puţin 10 la sută din voturi, din cauza fraudelor şi manipulării alegătorilor, el anunţând disponibilitatea formaţiunii de a veni la putere într-un Guvern de "largă coaliţie", relatează PRO TV Chişinău.

28 afișări
Imaginea articolului Voronin susţine că Partidului Comuniştilor i-au fost furate 10 la sută din voturi

Voronin susţine că Partidului Comuniştilor i-au fost furate 10 la sută din voturi (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

Liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a anunţat luni, într-o conferinţă de prersă, că această formaţiune a obţinut victoria în alegeri şi a mulţumit alegătorilor care au participat la scrutin.

Liderul comuniştilor a anunţat că numărătoarea paralelă s-a oprit la nivelul a 30 la sută din datele trimise, pentru că informaţia primită nu coincidea cu rata de participare la alegeri. "Este pentru prima dată când ne-am confruntat cu o astfel de incompetenţă în completarea procesului-verbal la fiecare secţie de votare", a mai declarat el. "Ne-au fost furate cel puţin 10 la sută din voturi, din cauza fraudelor şi manipulării alegătorilor", a continuat acesta.

Însă, PCRM este dispus la colaborare în cadrul unui Guvern de "largă coaliţie", a anunţat Voronin, precizând că este "de dorit o coaliţie de două partide".

Comuniştii sunt pregătiţi să poarte negocieri în vederea formării colaiţiei de guvernare, cu partidele care au intrat în Parlament, potrivit agenţiei Omega.

O coaliţie formată din mai mult de două partide nu este eficientă, a subliniat Voronin, adăugând că acest lucru a fost demonstrat de actuala coaliţie la putere, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE). "Am avut o experienţă tristă, de doi ani, de guvernare a Alianţei formată din patru partide, care nu a putut, în niciun caz, să coordoneze guvernarea ţării", a spus acesta. "Cea mai simplă şi mai eficientă alianţă de guvernare ar fi de două partide", a continuat el, precizând că PCRM va începe negocieri imediat după analiza unei astfel de alianţe.

Astfel, Voronin a anunţat că sunt posibile negocieri cu Pardiul Democrat de Moldova (PDM), deoarece "cu numărul de voturi (al PDM) ne apropiem de pragul care ne permite alegerea preşedintelui, iar după datele de azi ne mai trebuie (doar) două mandate".

Voronin nu exclude posibilitatea unor negocieri şi cu alte partide, referindu-se la Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM). "Problema nu este la comunişti, (pentru că) noi putem propune, (dar) ei trebuie să aleagă. Ei au activat, deja, doi ani în alianţă şi au văzut care sunt rezultatele unei astfel de coaliţii. Ei (sunt cei care) au de ales, nu noi", a conchis liderul comuniştilor.

Dar el a respins orice "conlucrare cu partidul radical de dreapta" al preşedintelui interimar moldovean, Mihai Ghimpu, Partidul Liberal (PL).

Potrivit datelor preliminare prezentate luni de Comisia Electorală Centrală, după numărarea a 95,4 la sută din voturi, pentru PCRM au votat 40,5 la sută dintre alegători, PLDM - 28,7 la sută, PDM - 12,9 la sută, iar pentru PL au votat 9,3 la sută dintre alegători.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici