Vucici ar vrea normalizarea relaţiilor Serbia-Kosovo, dar refuză semnarea unui acord în acest sens

Serbia vrea relaţii normale cu Administraţia din Kosovo, dar, deocamdată, nu va semna niciun acord în acest sens, a declarat duminică preşedintele Aleksandr Vucici, la o zi după ce a semnalat intenţia de a aplica un plan susţinut de Occident privind normalizarea relaţiilor.

215 afișări
Imaginea articolului Vucici ar vrea normalizarea relaţiilor Serbia-Kosovo, dar refuză semnarea unui acord în acest sens

Sursa foto: MediafaxFoto

Serbia vrea să devină membră a Uniunii Europene, dar una dintre condiţiile în acest sens este normalizarea relaţiilor cu Administraţia din Kosovo. Belgradul consideră Kosovo provincie sârbă, în pofida proclamării independenţei în 2008.

Preşedintele sârb, Aleksandr Vucici, şi premierul kosovar, Albin Kurti, au stabilit sâmbătă, în cursul unei reuniuni organizate de oficiali din cadrul Uniunii Europene, să lanseze acţiuni de normalizare a reaţiilor, dar nu a fost semnat niciun document. "Serbia vrea să aibă relaţii normale cu Kosovo. Vrem să facilităm călătoriile, să facem afaceri, nu putem trăi izolaţi în spatele zidurilor", a declarat Aleksandr Vucici, potrivit agenţiei Reuters.

"Nu am vrut să semnez acordul de implementare aseară, nici acordul susţinut de UE luna trecută. Nu vreau să semnez documente internaţionale care să genereze obligaţii în relaţia cu Kosovo, deoarece Serbia nu îi recunoaşte independenţa", a argumentat preşedintele Vucici.

Premierul kosovar, Albin Kurti, a declarat că acordul de sâmbătă seară ar reprezenta "recunoaşterea de facto a independenţei". În cadrul acordului verbal, Kosovo se angajează să ofere autonomie administrativă extinsă în zonele populate de etnici sârbi, iar Serbia a acceptat să nu blocheze apartenenţa Kosovo la organizaţii internaţionale. UE a stabilit să organizeze o conferinţă a donatorilor pentru ambele părţi.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat sâmbătă că acordul nu se ridică la nivelul "mai ambiţios şi detaliat" propus de Bruxelles.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici