Wall Street Journal: Lovitura de stat din Turcia a relevat deficienţe grave ale agenţiei de spionaj

În pofida unei vaste şi bine puse la punct reţele de spionaj, agenţia turcă de informaţii MIT nu a reuşit să găsească dovezi care să indice faptul că elemente din cadrul forţelor de securitate pregăteau o lovitură de stat, notează cotidianul The Wall Street Journal.

34194 afișări
Imaginea articolului Wall Street Journal: Lovitura de stat din Turcia a relevat deficienţe grave ale agenţiei de spionaj

Wall Street Journal: Lovitură de stat a relevat serioase deficienţe în activitatea agenţiei turce de spionaj

Concentrată pe dejucarea ameninţărilor teroriste venite din partea militanţilor Stat Islamic şi a separatiştilor kurzi, agenţia turcă de spionaj nu a reuşit să detecteze planurile privind pregătirea unei lovituri de stat.

Cu mai multe luni înainte de tentativa de lovitură de stat, agenţia turcă de spionaj a reuşit să intercepteze mai multe milioane de mesaje, însă în aceste mesaje nu au fost găsite menţiuni privind complotul. Pe lângă cantitatea imensă de mesaje, analiştii agenţiei au avut de soluţionat şi problema decriptării comunicaţilor folosite de presupuşii complotişti, fapt ce a îngreunat şi mai mult colectarea de informaţii, au declarat oficiali din cadrul serviciului turc de informaţii.

Pregătirile pentru lovitură de stat nu au fost detectate nici de serviciile de informaţii americane, chiar dacă acest lucru ar fi compromis a doua cea mai mare forţă armată din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Cu toate acestea, agenţiile de spionaj americane cunoşteau faptul că opoziţia împotriva preşedintelui Erdogan era în creştere, iar într-o analiză clasificată, Turcia a fost inclusă pe o listă a ţărilor cu risc sporit de instabilitate politică, însă nu au existat avertismente privind iminenţa unei lovituri de stat.

Autorităţile de la Ankara îl acuză pe clericul musulman Fethullah Gulen de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din Turcia, iar Administraţia Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie împotriva susţinătorilor acestuia şi cere extrădarea lui Gulen din Statele Unite.

Gulen şi adepţii acestuia însă neagă orice fel de implicare în lovitura de stat şi susţin că Erdogan ar fi orchestrat această acţiune pentru a impune o dictatură, afirmaţie negată de preşedintele turc.

Oficialii americani spun că există suspiciuni că susţinătorii lui Gulen au participat, dar Statele Unite nu au acces la surse de încredere din Turcia, pentru a putea determina, în mod independent, rolul acestora în tentativa de lovitură de stat. Mai mult, potrivit oficialilor americani, până în prezent nu există dovezi credibile care să indice implicare personală a clericului musulman Gulen.

În urma interceptării unui canal de comunicaţii folosit de susţinătorii lui Gulen, agenţia turcă de spionaj MTI a identificat numele a aproximativ 40.000 de persoane, inclusiv 600 de ofiţeri superiori, suspectate că are avea legături cu organizaţia clericului musulman.

Cu patru zile înainte de lovitura de stat, agenţia a transmis numele celor 600 de ofiţeri către autorităţile militare, iar aceştia urmau să fie destituiţi cu ocazia reuniunii anuale a liderilor militari, programată pentru luna august.

Oficialii turci şi americani sunt de părere că a această acţiune a forţat complotiştii să declanşeze mai repede lovitura de stat.

După dejucarea loviturii de stat, Erodogan s-a arătat extrem de critic la adresa agenţiei de spionaj, anunţând că vor fi luate măsuri.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici