Washingtonul îndeamnă Egiptul să înceteze "arestările politice"

Statele Unite au îndemnat luni noile autorităţi egiptene, instituite de către armată, să înceteze "arestările politice", fără a face referire la cazul preşedintelui destituit, Mohamed Morsi.

105 afișări
Imaginea articolului Washingtonul îndeamnă Egiptul să înceteze "arestările politice"

Washingtonul îndeamnă Egiptul să înceteze "arestările politice" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Poziţia noastră rămâne neschimbată. Continuăm să îndemnăm la oprirea arestărilor şi detenţiilor motivate politic şi insistăm asupra faptului că ele nu ajută Egiptul să depăşească criza", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentul de Stat, Marie Harf.

Ea a fost întrebată luni despre decizia justiţiei egiptene de a prelungi măsura de arestare preventivă a fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de către armată la 3 iulie şi deţinut într-un loc secret.

Diplomaţia americană a cerut în mai multe rânduri, fără a cita numele lui Morsi, să nu mai fie arestate personalităţile politice din cadrul fostului regim, controlat de mişcarea Fraţii Musulmani.

Washingtonul a anunţat oficial că nu se va implica în criza din Egipt, de la începutul lui iulie.

Totuşi, secretarul de Stat american John Kerry a părut că susţine, la începutul lui august, destituirea fostului preşedinte Morsi, afirmând că militarii au intervenit pentru "a restabili democraţia". El a avut o poziţie mai moderată a doua zi după declaraţiile sale, îndemnând Egiptul la calm şi la organizarea unor alegeri "democratice".

Reiterând declaraţia făcută săptămâna trecută de către Kerry şi şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, Harf a exprimat "profundele îngrijorări" ale Statelor Unite în legătură cu "posibilele violenţe din Egipt", între susţinătorii lui Morsi şi autorităţi.

Harf a cerut ca toate părţile implicate în conflict să participe la un dialog, care ar putea duce la instaurarea unei "democraţii durabile".

Statele Unite evită să folosească termenul "lovitură de stat" referitor la intervenţia armatei egiptene, pentru a nu întrerupe livrarea anuală a unui ajutor militar în valoare de 1,3 miliarde de dolari. Legea americană prevede suspendarea acestui ajutor în cazul înlăturării unui guvern civil de către armată.

Senatorul republican John McCain, aflat săptămâna trecută în vizită la Cairo, a fost singurul care a calificat destituirea preşedintelui Morsi de către militari drept "lovitură" de stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici