Washingtonul poartă discuţii cu opozanţi islamişti sirieni

Statele Unite poartă discuţii cu grupuri islamiste de opozanţi sirieni, pentru a găsi o soluţie politică în cazul Siriei, devastată de război în ultimii doi ani şi jumătate, a anunţat miercuri un oficial american.

162 afișări
Imaginea articolului Washingtonul poartă discuţii cu opozanţi islamişti sirieni

Washingtonul poartă discuţii cu opozanţi islamişti sirieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Totuşi, la aceste discuţii nu pot participa grupări precum Frontul Al-Nosra (afiliat Al-Qaida), plasate de Washington pe "lista neagră a organizaţiilor teroriste", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentul de Stat, Marie Harf.

"Ne-am angajat într-un dialog cu un larg eşantion de sirieni, precum şi cu oficiali politici şi militari, înclusiv cu o mare varietate de grupuri islamice. Însă nu discutăm cu terorişti, grupări (...) desemnate drept organizaţii teroriste", a precizat ea.

"Realitatea de pe teren" constă în faptul că acolo există o "mare varietate de grupuri care fac parte din opoziţie", a adăugat Harf, în timp ce Wall Street Journal anunţa că un diplomat american s-a deplasat în Siria pentru a se întâlni cu grupări islamiste.

Frontul Islamic este, în prezent, cea mai importantă alianţă militară a opoziţiei, care luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Această alianţă de rebeli a anunţat săptămâna trecută că vrea să instaureze un "stat islamic", subliniind că va proteja minorităţile şi nu doreşte un sistem "opresiv, autoritar".

Grupurile mai laice, precum Armata Siriană Liberă (ASL), comandată de generalul Selim Idriss, pierde teren, deoarece luptă atât împotriva forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad, cât şi împotriva miliţiilor apropiate Al-Qaida.

Obiectivul Statelor Unite este de a convinge grupurile islamiste să susţină în Siria conferinţa de pace, care va avea loc pe 22 ianuarie, la Geneva.

"Luând în considerare că o soluţie militară nu este posibilă, avem nevoie ca aceste grupuri să accepte ideea conform căreia trebuie să fie găsită o soluţie politică", a explicat Harf.

Refuzând că numească grupurile cu care Washingtonul discută, Harf a reamintit totuşi că ajutorul american este oferit, pentru moment, Consiliului militar sirian, condus de Selim Idriss.

Opoziţia siriană încă nu a decis cine va face parte din delegaţia sa, la Geneva.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici