Pachetul, derulat prin Cadrul de Investiții pentru Ucraina, include 1,8 miliarde de euro sub formă de garanții pentru împrumuturi și 580 de milioane în granturi.
Detaliile au fost prezentate în deschiderea Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei de către șefa Executivului European, care a subliniat garanțiile oferite prin Uniunea Europeană, parteneriatul cu Banca Europeană de Investiții și obiectivul de a mobiliza până la 10 miliarde de euro în investiții pentru reconstrucția Ucrainei, potrivit comunicărilor oficiale. „Garanțiile și granturile semnate la această Conferință vor debloca până la 10 miliarde de euro în investiții pentru creștere, redresare și reconstrucție”, a precizat Ursula von der Leyen în discursul oficial, publicat pe site-ul Comisiei Europene. „Acestă sumă va da startul investițiilor în energie, transporturi, materii prime critice și industrii cu dublă utilizare, împreună cu sectorul privat”.
Fondul European Emblematic pentru Reconstrucția Ucrainei, cel mai mare fond de capital destinat țării, a fost, de asemenea, lansat joi, la Roma. Inițiativa este susținută de Comisia Europeană, prin intermediul Băncii Europene de Investiții, alături de Franța, Germania, Italia și Polonia. Fondul pornește cu un capital inițial de 220 milioane de euro, cu obiectivul de a atrage 500 milioane până în 2026, contribuind la dezvoltarea ecosistemului de capital privat din Ucraina.
Mai precis, 500 milioane de euro vor fi dedicate IMM-urilor, inclusiv start-up-urilor și afacerilor care angajează veterani și persoane strămutate. Alte 600 milioane de euro sunt destinate proiectelor private de amploare în sectoare precum energia, transportul și industria. În plus, 520 milioane vor sprijini refacerea infrastructurii municipale din zonele afectate de război, iar 265 milioane vor contribui la stabilizarea rețelei energetice, refacerea capacităților regenerabile și eficiența energetică. Alte 310 milioane vor fi alocate pentru repararea infrastructurii esențiale, inclusiv spitale și locuințe.
Prin noile programe lansate, angajamentele totale ale UE în cadrul Mecanismului de Investiții pentru Ucraina ajung la 5,7 miliarde de euro, cu un potențial de mobilizare a peste 18 miliarde în investiții.
În paralel, Comisia Europeană a propus o a patra tranșă în cadrul Pilonului I al Planului pentru Ucraina, în valoare de până la 3,05 miliarde de euro, care va fi plătit în luna august. O altă sumă, de un miliard de euro a fost efectuată în cadrul celei de-a șasea tranșe din pachetul de Asistență Macro-Financiară de 18,1 miliarde, ceea ce ridică totalul împrumuturilor acordate Ucrainei în acest cadru, de la începutul anului, la 8 miliarde: „Numai în acest an vom acoperi 84% din necesarul de finanțare externă al Ucrainei. În acest context, pot anunța o plată de 1 miliard de euro sub formă de sprijin macrofinanciar. De asemenea, pot anunța o plată de peste 3 miliarde de euro prin intermediul Facilității pentru Ucraina” a declarat președinta Comisiei Europene.
În același timp, UE a comunicat că avansează în domeniul apărării prin facilități precum Strategic Armaments Facilitation Europe și reformele aduse Fondului European de Apărare, menite să sprijine industria și capabilitățile militare ale Ucrainei.
Ajutorul european vizează și cultura, educația și integrarea europeană. O inițiativă Team Europe va lansa peste 60 de acțiuni pentru protejarea patrimoniului cultural și sprijinirea specialiștilor din domeniu. Alte 2 milioane de euro din programul Europa Creativă vor fi alocate artiștilor și instituțiilor culturale ucrainene. Ucraina va fi asociată programului Erasmus+, oferind tinerilor ucraineni oportunitatea de a studia și a se dezvolta alături de colegii europeni.
Progrese importante în integrarea europeană includ implementarea unor noi acorduri comerciale preferențiale și lansarea viitoare a inițiativei „Roam Like at Home”, care va permite ucrainenilor să utilizeze telefoanele mobile în UE fără costuri suplimentare, confirmă datele oficiale.
Uniunea Europeană a devenit principalul susținător financiar al Ucrainei, contribuind cu un total de 165 de miliarde de euro și intenționând să-și continue sprijinul cel puțin până în anul 2028.
„De la începutul invaziei la scară largă, Europa a fost și rămâne cel mai mare donator al Ucrainei, cu un sprijin total de aproape 165 de miliarde de euro. Doar în acest an vom acoperi 84% din necesarul de finanțare externă. Iar noi ne vom asigura că Ucraina va fi sprijinită până în 2028 și după, odată cu intrarea în vigoare a noului buget european”, a tarnsmis von der Leyen în discursul său.
„Ucraina se apropie de UE în fiecare zi, în energie, educație, roaming și cultură. Europa este alături de Ucraina din prima zi și va rămâne alături atât timp cât va fi necesar”, a declarat șefa CE, menționând elemente ale procesului de preaderare și armonizare cu standardele UE.