La Roma, a început joi a patra Conferință anuală pentru Reconstrucția Ucrainei (URC 2025), un eveniment organizat în acest an de Italia, în plin conflict, care reunește reprezentanți a peste 2.000 de companii, 100 de delegații oficiale, printre care lideri europeni de prim rang, și 40 de organizații internaționale și bănci de dezvoltare. Reuniunea se desfășoară timp de două zile, la centrul La Nuvola, și are ca principal obiectiv mobilizarea sprijinului politic, economic și militar pentru viitorul Ucrainei.
Premierul italian Giorgia Meloni și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au dat startul evenimentului, insistând asupra rolului Europei în reconstrucția fizică și instituțională a Ucrainei, devastată de război de peste trei ani: „Aceasta nu este doar o conferință, ci o platformă de acțiune. Nu putem construi o Ucraină europeană fără capital, fără reforme și fără o viziune comună,” a spus Meloni, citată de ABC News.
Discuțiile se concentrează pe asigurarea de fonduri suplimentare pentru producția de drone interceptoare și îmbunătățirea sistemelor de apărare aeriană. Liderul ucrainean a transmis că „este necesar ca partenerii noștri să acționeze cu mai multă celeritate pentru a investi în producția de arme și în avansul tehnologic”.
„Poate părea contraintuitiv să vorbim despre reconstrucție în timp ce un război este în plină desfășurare și civilii sunt atacați aproape zilnic, dar nu este așa. De fapt, este o prioritate urgentă”, a declarat Eleonora Tafuro Ambrosetti, cercetător principal la Institutul pentru Studii de Politică Internațională din Roma. Ea a avertizat că: reconstrucția „e un efort gigantic, care nu poate fi susținut doar din fonduri publice”, subliniind că „parteneriatele cu sectorul privat sunt cheia reconstrucției durabile”.
La eveniment sunt prezenți cancelarul german Friedrich Merz, premierul polonez Donald Tusk și primul ministru al Țărilor de Jos, Dick Schoof, precum și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. În paralel, lideri internaționali participă online la o reuniune a „coaliției celor dispuși”, care vizează trimiterea de trupe pentru eventualul acord de pace cu Rusia.
Spre deosebire de edițiile anterioare – Lugano 2022, Londra 2023 și Berlin 2024, conferința de la Roma este axată pe sectoare economice concrete: energie, minerit, metalurgie, infrastructură, transport, apărare, sănătate și educație. Sunt organizate ateliere de „de-risking” investițional, unde se discută modalități de reducere sau gestionare a riscurilor asociate investițiilor în Ucraina. Mineralele rare ucrainene sunt puse, de asemenea, în discuție, împreună cu reconstrucția verde și integrarea țării în UE.
„Este prima conferință care discută clar proiecte industriale prioritare, nu doar vorbe despre reconstrucție”, a subliniat omul de afaceri ucraineano-britanic Alexander Temerko.
Conferința este însoțită de un târg internațional de afaceri, cu standuri dedicate și întâlniri „Business to Business”, între reprezentanți ai mediului de afaceri, și „Government to Government”, între oficiali guvernamentali, având ca scop atragerea de investiții prin parteneriate public-private.
Lideri precum fostul emisar american Kurt Volker pledează pentru crearea unei agenții internaționale care să coordoneze eforturile de reconstrucție: „Este nevoie de o conducere politică clară, capabilă să transforme angajamentele în proiecte concrete,” a declarat diplomatul.
Banca Mondială, Comisia Europeană și ONU estimează costurile reconstrucției Ucrainei la 524 de miliarde de dolari în următorul deceniu.
Zelenski a avut și o întrevedere cu generalul american în retragere Keith Kellogg, trimis al lui Donald Trump, și cu Papa Leon al XIV-lea, în cadrul unei vizite marcate de discuții strategice cu oficialii americani referitoare la un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Potrivit ministrului de externe ucrainean Andrii Sybiha, în Senatul Statelor Unite se discută un proiect de lege sprijinit de senatorul republican Lindsey Graham și democratul Richard Blumenthal, care prevede tarife de 500% pentru importurile din țări care cumpără petrol rusesc, o lovitură majoră pentru economii precum China și India.
Proiectul este analizat și promovat politic în cadrul conferinței de la Roma. „Nu stați pasivi în fața terorii rusești. Acționați! Tăiați finanțarea războiului rusesc”, a transmis oficialul ucrainean.