Wikipedia se distanţează de WikiLeaks, care i-ar fi pus în pericol pe afgani

Cofondatorul enciclopediei online Wikipedia, Jimmy Wales, a criticat marţi iresponsabilitatea de care a dat dovadă site-ul WikiLeaks.org după difuzarea a mii de documente confidenţiale despre războiul din Afganistan, care, în opinia acestuia, i-au pus în pericol pe afgani.

54 afișări
Imaginea articolului Wikipedia se distanţează de WikiLeaks, care i-ar fi pus în pericol pe afgani

Wikipedia se distanţează de WikiLeaks, care i-ar fi pus în pericol pe afgani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Wales şi-a exprimat regretul faţă de faptul că WikiLeaks utilizează termenul "wiki", care desemnează un site ce permite unor parteneri diferiţi să colaboreze şi să contribuie la acesta.

"Vreau să mă distanţez de WikiLeaks. Mi-ar fi plăcut să nu fi utilizat acest nume. Ei nu sunt «wiki». Parţial, au devenit cunoscuţi pentru că au utilizat acest nume, un lucru regretabil în opinia mea", a declarat Wales, într-o conferinţă, la Kuala Lumpur.

WikiLeaks a publicat, în iulie, în colaborare cu publicaţiile The New York Times, The Guardinan şi Der Spiegel, 77.000 de documente confidenţiale despre războiul din Afganistan. Site-ul şi-a anunţat intenţia de a dezvălui şi alte 15.000 de documente. Totodată, acesta s-ar pregăti să publice numeroase documente militare americane şi despre războiul din Irak.

În opinia lui Jimmmy Wales, este necesar ca asemenea documente să fie tratate cu prudenţă extremă. "Cred că este esenţial ca, atunci când deţineţi informaţii sensibile, să recurgeţi la jurnalişti responsabili, care să le examineze. Este mai bine decât să aruncaţi aceste informaţii pe Internet şi să provocaţi moartea unor persoane", a spus el.

Potrivit acestuia, difuzarea documentelor a putut pune în pericol securitatea unor "persoane de bună credinţă" care activează în cadrul societăţii civile din Afganistan.

"Nu cred că Julian Assange (fondatorul WikiLeaks) doreşte moartea acestor persoane. Dar, când îşi pune în aplicare politica iresponsabilă de a publica absolut tot, acest lucru se dovedeşte extrem de periculos pentru ele", a spus Wales.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat recent că scurgerea unor documente secrete ar putea pune în pericol securitatea forţelor internaţionale în Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici