WSJ: Condiţiile de pace cerute de Rusia lui Putin în negocieri - Crimeea, desfiinţarea aproape completă a armatei ucrainene, limba rusă în guvernul de la Kiev

În ultimele săptămâni, preşedintele rus Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă în mod public că ar fi deschis la discuţii pentru a pune capăt războiului din Ucraina în condiţiile Moscovei.

9451 afișări
Imaginea articolului WSJ: Condiţiile de pace cerute de Rusia lui Putin în negocieri - Crimeea, desfiinţarea aproape completă a armatei ucrainene, limba rusă în guvernul de la Kiev

WSJ: Condiţiile de pace cerute de Rusia lui Putin în negocieri - Crimeea, desfiinţarea aproape completă a armatei ucrainene, limba rusă în guvernul de la Kiev

Bazele unui acord pe care liderul rus îl doreşte probabil pot fi văzute într-un proiect de tratat de pace elaborat de negociatorii ruşi şi ucraineni în aprilie 2022, la aproximativ şase săptămâni după începerea războiului. Oficialii şi analiştii occidentali spun că aceste obiective rămân în mare parte neschimbate după doi ani de lupte: Transformarea Ucrainei într-un stat neutru, vulnerabil permanent la agresiunea militară rusă.
 
Documentul, vizualizat de The Wall Street Journal, schiţează modul în care negociatorii din ambele părţi au încercat să pună capăt luptelor. Printre condiţii se aflau: transforea Ucrainei într-un "stat permanent neutru care nu participă la blocuri militare", căruia i se interzice să-şi reconstruiască armata cu sprijinul Occidentului şi care lasă Crimeea sub controlul de facto al Rusiei.
 
Documentul, serveşte ca o reamintire a compromisurilor pe care Rusia ar putea încerca să le impună Ucraina dacă sprijinul militar occidental va dispărea şi Rusia va obţine câştiguri teritoriale semnificative.

Condiţiile cerute de Rusia pentru pace

Proiectul de tratat stipulează că Ucraina, deşi i se permite să urmărească aderarea la Uniunea Europeană, nu ar putea adera la alianţe militare precum NATO. Niciun armament străin nu ar fi permis pe teritoriul ucrainean. Armata Ucrainei ar fi redusă la o anumită dimensiune. Totul ar fi limitat: de la numărul de trupe şi tancuri până la raza maximă de tragere a rachetelor ucrainene.
 
Peninsula Crimeea, deja ocupată de Rusia, ar rămâne sub influenţa Moscovei şi nu ar fi considerată neutră. De asemenea, Moscova a făcut presiuni pentru ca limba rusă să funcţioneze pe picior de egalitate cu ucraineana în guvern şi în tribunale.
 
Viitorul zonei din estul Ucrainei, invadată şi ocupată de Rusia în 2014, nu a fost inclus în proiect, lăsându-i pe Putin şi Zelenski să îl completeze în cadrul unor discuţii faţă în faţă. Această întâlnire nu a avut loc niciodată.
 
Tratatul urma să fie garantat de puterile străine, care sunt enumerate în document ca incluzând SUA, Marea Britanie, China, Franţa şi Rusia. Aceste ţări ar fi primit responsabilitatea de a apăra neutralitatea Ucrainei în cazul în care tratatul ar fi fost încălcat. Dar, cât timp tratatul se menţine, garanţilor li s-ar cere să "rezilieze tratatele şi acordurile internaţionale, incompatibile cu neutralitatea permanentă a Ucrainei", inclusiv orice promisiune de ajutor militar bilateral. Garanţiile internaţionale de securitate nu s-ar aplica în Crimeea şi Sevastopol.
 
O pace puţin probabilă în viitorul apropriat
 
Deşi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a oferit la începutul acestei săptămâni să găzduiască noi discuţii, orice nouă încercare de pace pare puţin probabilă în viitorul imediat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici