Xi Jinping, comparat cu Deng Xiaoping, la prima sa vizită în ţară

Xi Jinping a ales Zona Economică Specială Shenzhen (sud), un oraş-simbol al reformelor şi succesului economic chineze, pentru a efectua prima sa vizită după ce a devenit numărul unu al regimului comunist, scrie vineri presa chineză din străinătate.

271 afișări
Imaginea articolului Xi Jinping, comparat cu Deng Xiaoping, la prima sa vizită în ţară

Xi Jinping, comparat cu Deng Xiaoping, la prima sa vizită în ţară (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Noul secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC) calcă astfel pe urmele lui Deng Xiaoping, care a transformat acest sat de pescari într-o metropolă uriaşă şi un laborator economic.

Oraşul Shenzhen, situat în vecinătatea Hong Kongului încă britanic, a fost consacrat în 1980 drept prima dintre Zonele Economice Speciale (ZES), menite să primească investitori străini în cadrul unei deschideri a acestei ţări comuniste către lume.

În 1992, după doi ani jumătate de la reprimarea manifestaţiilor prodemocratice din Piaţa Tiananmen, Deng Xiaoping tot la Shenzhen a lansat reforme.

Însă Xi Jinping are o legătură mai personală cu Shenzhen. Tatăl său, Xi Zhongxun, un erou revoluţionar victimă a unei epurări în timpul lui Mao, reabilitat de către Deng Xiaoping, a fost propulsat la conducerea partidului unic din provincia Guangdong, unde se află acest oraş-simbol al reformelor economice.

Vizita lui Xi Jinping la Shenzhen, care urma să înceapă vineri, a fost anunţată de către site-ul de ştiri Duowei, cu sediul în Statele Unite, de ziarul South China Morning Post din Hong Kong şi de alte organe de presă de la Hong Kong.

Potrivit anumitor publicaţii, Xi Jinping urmează să viziteze un sat de pescari, o vizită care evocă un gest similar din partea lui Deng Xiaoping în anii '80.

Deng Xiaoping, arhitectul modernizării Chinei, a decedat în 1997 la vârsta de 92 de ani. În 2010, preşedintele Hu Jintao a lăudat "miracolul" de la Shenzhen, marcând 30 de ani de la crearea acestei zone speciale.

Xi Jinping i-a urmat la jumătatea lui noiembrie lui Hu Jinato la conducerea PCC şi a Chinei, în urma Congresului al XVIII-lea al partidului unic. El urmează să fie desemnat preşedinte în martie 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici