Xi Jinping rescrie istoria pentru a conduce China pe viaţă

China a fost obsedată de istorie încă din vremea dinastiilor imperiale. Acum Partidul-Stat a decis să-şi rescrie istoria: acesta este mandatul încredinţat Plenului Comitetului Central Comunist, aproximativ 370 de lideri care au intrat ieri în conclavul de la Beijing pentru a adopta o „rezoluţie privind marile rezultate şi experienţă ale comunismului chinez, în prima sută de ani”.

3511 afișări
Imaginea articolului Xi Jinping rescrie istoria pentru a conduce China pe viaţă

Xi Jinping

Documentul este gata, va fi votat joi, 11 noiembrie, şi va conţine o serie de fraze şi aluzii istorice. Dar obiectivul este deja foarte clar: inspirat de această revizuire istorică, în noiembrie 2022, cel de-al 20-lea Congres al Partidului îl va realege pe secretarul general Xi Jinping, pentru încă 5 ani. Este a treia oară când PCC îşi foloseşte trecutul pentru a determina viitorul, după Mao Zedong, în 1945, şi Deng Xiaoping, în 1981.

Acum a venit rândul lui Xi Jinping, care este secretar general din noiembrie 2012 şi vrea să rămână la cârmă cel puţin încă 5 ani. Documentul despre Istorie serveşte pentru a demonstra că munca de făcut este atât de grea încât impune o continuitate a comenzii supreme.

Nu mai există „probleme” cu trecutul, ca în zilele lui Mao şi Deng. De exemplu, nu este de aşteptat ca Xi să redeschidă capitolul despre „Incidentul din Piaţa Tiananmen”.

Şi apoi, a adoptat deja legi penale care îi trimit la închisoare pe cei care pun la îndoială linia oficială a Partidului sau eroismul martirilor săi pentru „nihilism istoric”.

Această a treia rezoluţie privind o sută de ani de întreprinderi comuniste va fi un act de autoafirmare pentru Xi, deschiderea noii ere pe care este destinat să o conducă.

Iar în ajunul Plenului, agenţia Xinhua a lansat pe internet un profil al secretarului general, precum şi al preşedintelui Republicii, al preşedintelui Comisiei Militare Centrale şi al liderului altor zeci de grupuri de conducere. Există 600 de rânduri sub titlul „Xi Jinping, omul care conduce Partidul Comunist Chinez într-o nouă călătorie”.

Biografie: are timp să înoate

Pentru „revitalizarea naţiunii” a fost lansată o campanie anticorupţie care „numai în acest an a pedepsit sau a investigat 20 de înalţi funcţionari, inclusiv doi miniştri adjuncţi ai securităţii statului”, scrie Xinhua.

Biografia continuă prin exaltarea „Omul Xi care mărşăluieşte alături de popor pentru a îndeplini visul chinez”, un om de stat care în 2019 a participat la peste 500 de evenimente majore „şi totuşi găseşte timp să înoate şi să se menţină în formă”.

Fluxul de gânduri şi lucrări ale liderului indică deja următorul obiectiv: un „socialism modern” până în 2035 şi, în sfârşit, construirea „ unei ţări socialiste mari, prospere, reînnoite, armonioase şi frumoase” până în 2049. Este o sarcină grea: „Nu va fi o plimbare în parc”, a precizat Xi, care astăzi are 68 de ani şi ar avea 96 în 2049.

Marea problemă a zilei? Există pandemia care încă ameninţă China, în ciuda politicii stricte „Zero Covid” care impune un blocaj de îndată ce este identificat un focar.


 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici