Xi Jinping şi Vladimir Putin vor discuta despre războiul din Ucraina în cadrul unei întâlniri

Liderul Chinei, Xi Jinping, şi cel al Rusiei, Vladimir Putin, vor discuta despre războiul din Ucraina şi alte "subiecte internaţionale şi regionale" la întâlnirea de la sfârşitul acestei săptămâni, relatează BBC.

238 afișări
Imaginea articolului Xi Jinping şi Vladimir Putin vor discuta despre războiul din Ucraina în cadrul unei întâlniri

Kremlin.ru

Cei doi se vor întâlni în Uzbekistan în cadrul unui summit care va prezenta o "alternativă" la lumea occidentală, a precizat Kremlinul.

Xi Jinping face prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei.

El încearcă să obţină un al treilea mandat, în timp ce relaţiile dlui Putin cu Occidentul sunt afectate de războiul din Ucraina.

Preşedintele chinez îşi începe miercuri călătoria de trei zile în Kazahstan. El se va întâlni cu Putin joi, la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) de la Samarkand, care se va desfăşura în perioada 15-16 septembrie.

Putin se va întâlni, de asemenea, cu alţi lideri, inclusiv cu cei din India, Pakistan, Turcia şi Iran - dar întâlnirea sa cu liderul Chinei "este de o importanţă deosebită", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului pentru politică externă, Iuri Uşakov.

El a spus că summitul are loc "pe fondul unor schimbări politice de amploare".

China şi Rusia au căutat mult timp să poziţioneze OCS, fondată în 2001 cu patru naţiuni ex-sovietice din Asia Centrală, ca o alternativă la grupurile multilaterale occidentale.

Aceasta este a doua întâlnire a celor doi lideri în acest an - ultima dată s-au întâlnit la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, în februarie.

În urma întâlnirii din februarie, cei doi lideri au emis o declaraţie comună în care au afirmat că prietenia dintre ţările lor nu are "nicio limită". Rusia a invadat Ucraina câteva zile mai târziu - o acţiune pe care China nu a condamnat-o şi nici nu şi-a exprimat sprijinul. Beijingul, de fapt, a spus că ambele părţi sunt vinovate.

China nu participă la n sancţiunile internaţionale împotriva Rusiei, iar comerţul dintre cele două ţări a continuat să crească. Importurile indiene şi chineze de petrol rusesc au crescut vertiginos de la invazia din Ucraina.

Şi China şi-a văzut relaţiile cu Occidentul şi în special cu SUA deteriorate în ultimele luni, în urma tensiunilor legate de Taiwanul autoguvernat. China revendică insula ca parte a teritoriului său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici