Yasser Arafat, de la zvonuri, la ancheta privind posibila asasinare a liderului de legendă palestinian

Zvonurile privind posibila otrăvire a lui Yasser Arafat s-au răspândit imediat după moartea sa în Franţa, în urmă cu opt ani, dar o anchetă judiciară a fost deschisă abia în 2012, pe baza unei plângeri a văduvei sale, după descoperirea unor urme de poloniu pe lucrurile sale personale, relatează AFP.

393 afișări
Imaginea articolului Yasser Arafat, de la zvonuri, la ancheta privind posibila asasinare a liderului de legendă palestinian

Yasser Arafat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

2004

- 11 noiembrie: Yasser Arafat moare la vârsta de 75 de ani la spitalul Percy din Clamart (periferia de vest a Parisului). El fusese internat în acest spital la sfârşitul lui octombrie, din cauza unor dureri abdomninale neînsoţite de febră, pe care le acuzase la cartierul său general din Ramallah, unde locuia izolat din decembrie 2001, încercuit de armata israeliană. Văduva sa, Suha, nu a cerut efectuarea unei autopsii.

- 14 noiembrie: Ministrul francez al Sănătăţii, Philippe Douste-Blazy, dezminte ipoteza unei otrăviri, în urma zvonurilor care acuzau Israelul.

- 22 noiembrie: Nasser al-Qidwa, nepotul lui Yasser Arafat, obţine o copie a dosarului său medical, care nu dezvăluie nicio urmă de otrăvire. El refuză însă să elimine această ipoteză.

2009

- martie: Palestinienii creează o comisie de anchetă privind moartea lui Arafat.

2012

- 3 iulie: Un documentar al Al-Jazeera dezvăluie urme de poloniu pe lucrurile personale ale liderului palestinian încredinţate de văduva acestuia postului de televiziune din Qatar şi transmise spre analiză unui laborator elveţian.

- 12 iulie: Nasser al-Qidwa reiterează acuzaţiile împotriva Israelului, pe care îl suspectează că l-a otrăvit pe unchiul său cu poloniu. Israelul dezminte.

Publicarea raportului medical al lui Yasser Arafat din 14 noiembrie 2004, care menţionează o inflamaţie intestinală de "natură infecţioasă" şi probleme "grave" de coagulare, fără a elucida totuşi cauzele morţii.

- 31 iulie: Suha Arafat depune plângere privind posibila asasinare a soţului ei la Parchetul din Nanterre (periferia de vest a Parisului).

- august: Parchetul din Nanterre deschide o anchetă judiciară pentru asasinat. Trei judecători de instrucţie vor ancheta cauzele morţii. Ei o audiază pe Suha Arafat, apoi efectuează o percheziţie la spitalul Percy în toamnă.

- 11 noiembrie: Se împlinesc opt ani de la moartea lui Yasser Arafat. Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, se declară în favoarea deschiderii mormântului său pentru elucidarea cauzelor decesului. El dezvăluie că Rusia va participa la operaţiuni, alături de experţi ai laboratorului elveţian şi judecători francezi.

- 22 noiembrie: Suha Arafat califică exhumarea drept o "încercare dureroasă dar necesară". Nasser al-Qidwa deplânge o "profanare".

- 27 noiembrie: Data prevăzută pentru exhumarea lui Yasser Arafat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici