Zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001: Amploare deosebită a ceremoniei şi măsuri de securitate fără precedent - FOTO, VIDEO

Comemorarea victimelor atacurilor de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite a avut o amploare deosebită în acest an, atât în media cât şi la locul atentatelor, dată fiind cifra rotundă - zece ani de la comiterea atentatelor, transmite corespondentul MEDIAFAX la New York.

1077 afișări
Imaginea articolului Zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001: Amploare deosebită a ceremoniei şi măsuri de securitate fără precedent - FOTO, VIDEO

Zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001: Amploare deosebită a ceremoniei şi măsuri de securitate fără precedent (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zeci de filme documentare dedicate evenimentului au fost difuzate la posturile de televiziune pe tot parcursul săptămânii premergătoare, publicaţiile scrise şi-au dedicat primele pagini şi editorialele momentului aniversar, municipalităţile locale şi diverse instituţii au ţinut momente solemne.

La New York, ceremonia care a avut loc pe locul fostelor turnuri gemene - Ground Zero -, a avut loc în prezenţa preşedintelui Barack Obama, a fostului preşedinte George W. Bush, a autorităţilor locale ale oraşului şi statelor New York şi New Jersey precum şi a membrilor familiilor victimelor. Locul s-a dovedit aproape neîncăpător iar pompierii supravieţuitori care au ajuns primii la locul atacului au fost omişi în acest an.

"Este ca şi când ar fi fost ieri", spune Felicia Cappo, 44 ani, care împreună cu sora sa Laurie poartă portrete ale fratelui Gary Frank. Doar la trei zile după atac au fost informate că fratele lor a fost ucis în atac şi nu i-au fost recuperate niciodată rămăşiţele pământeşti.

Principala componentă a zonei - Memorialul victimelor, ridicat chiar pe locul turnurilor gemene - a fost inaugurată în acest an, iar cea mai vizibilă structură, turnul One World Trade Center, care va fi cea mai înaltă clădire din New York, este încă în construcţie, ajuns în prezent la etajul 80, din cele 104 câte va avea când va fi terminat, în 2014.

Mii de persoane s-au adunat pe toată durata zilei în afara perimetrului zonei unde a avut loc ceremonia pentru a-şi aduce propriul omagiu celor 2.983 de victime ale atentatului terorist de acum zece ani, iar traficul practic a fost oprit în toată zona de sud a Manhattanului. Newyorkezii nu s-au lăsat speriaţi de alerta teroristă din ultimele zile cu privire la posibilitatea unui atentat, iar primarul Michael Bloomberg a ţinut să dea asigurări că ameninţarea nu va întina solemnitatea momentului.

Cu toate acestea, o prezenţă impresionantă a forţelor de poliţie a împânzit zona, iar puncte de control al vehiculelor au fost instalate pe toate căile de acces în oraş şi pe cele către obiective importante: poduri, tunele şi piaţa Times Square.

Ceremonia publică nu a inclus nici un moment religios şi nici un cleric sau reprezentant al vreunei confesiuni nu a fost inclus printre vorbitori, fapt ce a atras critici din partea organizaţiilor religioase, care au denunţa nota "seculară" a comemorării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici