Zeci de arestări la Moscova şi Sankt Petersburg, în cursul unor manifestaţii neautorizate

Zeci de opozanţi au fost arestaţi la Moscova şi la Sankt Petersburg, în cursul unor manifestaţii neautorizate în favoarea libertăţii de întrunire şi împotriva premierului Vladimir Putin.

19 afișări
Imaginea articolului Zeci de arestări la Moscova şi Sankt Petersburg, în cursul unor manifestaţii neautorizate

Zeci de arestări la Moscova şi Sankt Petersburg, în cursul unor manifestaţii neautorizate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Moscova, sute de manifestanţi au scandat "Rusia fără Putin" şi "Rusia va fi liberă!".

Ei au aruncat în sus hârtii pe care era imprimat logo-ul 31, în referire la articolul 31 al Constituţiei, care garantează libertatea de a manifesta. Unii purtau umbrele şi tricouri cu logo-ul 31, precum şi măşti de plastic cu imaginea lui Putin.

Un jurnalist al AFP a observat că cel puţin cinci persoane au fost arestate în zona pieţei Triumfalnaia, locul tradiţional de manifestaţii al opoziţiei.

Opozanţii au constrâns poliţiştii să deplaseze barierele şi detectoarele de metale pentru a se apropia de o altă manifestaţie organizată în această piaţă de organizaţii de apărare a drepturilor omului, care a fost pentru prima dată autorizată.

"Această manifestaţie (autorizată) este succesul nostru comun", a declarat Liudmila Alekseieva, preşedinta grupului Helsinki din Moscova, organizatoarea acestui miting alături de ONG-urile Memorial şi Pentru Drepturile Omului.

"În Rusia, ca şi în timpul URSS, autorităţile nu respectă drepturile noastre constituţionale", a adăugat ea.

Opozantul liberal Boris Nemţov, fost vicepremier, a apreciat că manifestanţii ar trebui să "mărşăluiască spre Kremlin la 31 decembrie".

Aceste manifestaţii organizate la Moscova şi la Sankt Petersburg de diferite mişcări de opoziţie şi de militanţii pentru drepturile omului au loc în fiecare zi de 31 a lunilor cu 31 de zile, de peste un an. Acestea sunt de obicei dispersate în mod violent.

La Sankt Petersburg, al doilea oraş din Rusia, aproximativ 60 de persoane au fost arestate în timp ce încercau să afişeze Constituţia.

Aproximativ 300 de manifestanţi s-au reunit în centrul oraşului pentru un miting neautorizat, scandând "Libertate!" şi "Rusia fără Putin".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici