Zeci de tibetani, răniţi de poliţia chineză care ar fi deschis focul asupra unor manifestanţi

Poliţişti chinezi au deschis focul asupra unor manifestanţi, în Tibet, rănind aproximativ 60 de persoane, au anunţat miercuri ONG-uri care au denunţat o intensificare a reprimării tibetanilor în regiune.

152 afișări
Imaginea articolului Zeci de tibetani, răniţi de poliţia chineză care ar fi deschis focul asupra unor manifestanţi

Zeci de tibetani, răniţi de poliţia chineză care ar fi deschis focul asupra unor manifestanţi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Protestatarii s-au reunit duminică în districtul Biru pentru a cere eliberarea unui bărbat deţinut pentru că a refuzat să înalţe un steag chinez, potrivit organizaţiei Free Tibet.

"Forţele de securitate au început să lovească tibetani, provocând răniţi, după care au folosit gaze lacrimogene şi au tras orbeşte în mulţime", adaugă acest ONG cu sediul în Marea Britanie.

Cel puţin doi manifestanţi se află în stare critică, a precizat organizaţia de apărare a drepturilor tibetanilor, un al treilea suferind o fractură la nivelul femurului, iar altul fiind rănind la nivelul feţei.

Alt ONG, Campania Internaţională pentru Tibet (ICT), a subliniat că nu este sigur că forţele de ordine au tras cu gloanţe reale asupra manifestanţilor, dar a confirmat răniţii.

Un poliţist din cadrul Biroului pentru Securitate Publică a dezminţit pentru AFP că ar fi avut loc vreun incident. "Nu a existat vreo manifestaţie şi nici răniţi", a declarat el telefonic.

Free Tibet şi ICT au afirmat că au constatat recent o reprimare şi o intensificare a violenţelor din partea poliţiei în zone tibetane chineze.

Potrivit ITC, în urmă cu aproximativ zece zile, autorităţile din districtul Biru au cerut ca tibetanii să înalţe un steag chinez în faţa porţilor locuinţelor şi mănăstirilor lor, cu ocazia Zilei Naţionale a Chinei.

China afirmă că a "eliberat în mod paşnic" Tibetul şi a ameliorat situaţia populaţiei tibetane prin finanţarea dezvoltării economice a acestei regiuni sărace şi izolate.

Însă numeroşi tibetani nu mai suportă dominaţia tot mai puternică a etnicilor han, ultramajoritari în China, şi nici reprimarea religiei şi culturii lor. În plus, de dezvoltare profită mai ales etnicii han, afirmă ei.

Aproximativ 120 de tibetani s-au autoincendiat sau au încercat să facă acest gest începând din 2009, în semn de protest faţă de tutela Beijingului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici