Zelenski doreşte să se întâlnească cu Xi Jinping / Joe Biden respinge planul de pace al Chinei

  • Preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a declarat că intenţionează să se întâlnească cu liderul Chinei Xi Jinping pentru a discuta propunerile Beijingului privind încheierea războiului din Ucraina.
  • Joe Biden a respins planul de pace propus de China, menţionând că probabil va funcţiona doar în favoarea Rusiei.
1648 afișări
Imaginea articolului Zelenski doreşte să se întâlnească cu Xi Jinping / Joe Biden respinge planul de pace al Chinei

Володимир Зеленський, Facebook

Vorbind cu ocazia primei aniversări a invaziei pe scară largă a Rusiei, Zelenski a declarat că propunerea semnalează faptul că China este implicată în căutarea păcii.

„Vreau cu adevărat să cred că China nu va furniza arme Rusiei”, a spus el, potrivit BBC

Planul Chinei cere discuţii de pace şi respectarea suveranităţii naţionale.

Cu toate acestea, documentul în 12 puncte nu spune în mod expres că Rusia trebuie să-şi retragă trupele din Ucraina şi condamnă, de asemenea, folosirea „sancţiunilor unilaterale”, în ceea ce este văzut ca o critică voalată la adresa aliaţilor Ucrainei din Occident.

Până acum, autorităţile chineze nu au răspuns public la apelul lui Zelenski pentru un summit cu preşedintele chinez Xi.

Între timp, Rusia a salutat propunerile de pace ale Chinei. „Împărtăşim punctele de vedere ale Beijingului”, a declarat ministerul de Externe de la Moscova într-un comunicat.

La începutul acestei săptămâni, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme şi muniţie Rusiei, o afirmaţie respinsă cu fermitate de Beijing.

Vineri, presa americană a raportat din nou că guvernul chinez ia în considerare trimiterea de drone şi piese de artilerie la Moscova.

Întrebat despre planul chinez, preşedintele american Joe Biden a declarat vineri pentru ABC News: „ Putin îl aplaudă, deci cum ar putea fi bun? Nu am văzut nimic în plan care să indice că există ceva care ar fi benefic pentru oricine, în afară de Rusia”, a adăugat el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici