ZIUA INDEPENDENŢEI: Mii de americani au manifestat împotriva spionajului

Mii de cetăţeni americani au manifestat joi, de Ziua Independenţei, pe străzi sau pe Internet, împotriva programului de "spionaj anticonstituţional" al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), au anunţat organizatorii.

178 afișări
Imaginea articolului ZIUA INDEPENDENŢEI: Mii de americani au manifestat împotriva spionajului

ZIUA INDEPENDENŢEI: Mii de americani au manifestat împotriva spionajului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Washington, între 200 şi 300 de persoane s-au reunit la câţiva sute de metri de Casa Albă, fluturând pancarte ca "Nu-mi furaţi dreptul la viaţă privată" sau scandând sloganuri ca "Restauraţi Al Patrulea Amendament", a constatat AFP.

Mobilizarea, lansată de mişcarea "Restore the Fourth" ("Restauraţi Al Patrulea Amendament" al Constituţiei), intenţionează "să sensibilizeze şi să îndemne la acţiune politică împotriva spionajului anticonstituţional al administraţiei americane", potrivit mişcării.

Administraţia americană trebuie să "respecte Al Patrulea Amendament", care, explică mişcarea, "protejează cetăţenii faţă de anchetele şi arestările arbitrare".

Statele Unite încearcă să-l aresteze pe un fost consultant al NSA, Edward Snowden, aflat la originea unor dezvăluiri cu privire la vastele programe americane de supraveghere a comunicaţiilor.

Campania, relatată pe reţeaua de socializare Reddit, a primit sprijin atât din partea platformei Mozilla, cât şi din partea unor site-uri care militează pentru libertatea Internetului, ca Electronic Frontier Foundation sau ColorOfChange.org.

Alte manifestaţii, reunind sute de participanţi, au avut loc pe străzi în zeci de oraşe americane ca Philadelphia, Boston, New York, Chicago sau San Francisco.

"Aceste programe sunt nejustificate, prea extinse şi periculoase", a anunţat pentru AFP, la Washington, unul dintre manifestanţi, Thomas Nephew, activist al unei asociaţii pentru drepturi civice.

În plus, o petiţie, "Stop Watching Us" ("Încetaţi să ne spionaţi"), semnată joi de 550.000 de persoane, a fost adresată Congresului pentru a-i cere să "dezvăluie spectrul integral al programului de spionaj al NSA".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici