Zona euro cere Greciei un angajament scris privind respectarea măsurilor decise

Zona euro le-a cerut luni seara socialiştilor şi conservatorilor din Grecia, care urmează să formeze un Guvern de coaliţie, să ofere un angajament scris privind respectarea promisiunilor de economii bugetare şi reforme, înainte de deblocarea a noi fonduri.

228 afișări
Imaginea articolului Zona euro cere Greciei un angajament scris privind respectarea măsurilor decise

Zona euro cere Greciei un angajament scris privind respectarea măsurilor decise (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom cere autorităţilor elene să trimită o scrisoare semnată de principalele două partide, pentru a reafirma" angajamentul ţării privind respectarea măsurilor decise pentru asanarea conturilor publice ale statului şi planul de ajutor adoptat la sfârşitul lui octombrie, a declarat liderul miniştrilor de Finanţe din Uniunea monetară, Jean-Claude Juncker, la finalul unei reuniuni la Bruxelles.

Această scrisoare este condiţia pusă pentru deblocarea următoarei tranşe de împrumut în valoare de opt miliarde de euro, din primul plan de salvare a Greciei, vitală pentru ţară, care riscă în caz contrar să se găsească în încetare de plăţi, a precizat el.

Această deblocare de fonduri ar putea interveni "în cursul lui noiembrie" dacă această condiţie este îndeplinită, a afirmat comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.

Zona euro şi-a dat acordul de principiu în urmă cu circa 15 zile privind vărsarea acestei sume, dar între timp s-a schimbat situaţia, cu anunţul unui referendum în Grecia, în final abandonat, şi acordul găsit pentru formarea unui Guvern de uniune naţională, din care actualul premier, Giorgios Papandreou, nu va mai face parte.

"Decizia noastră este încă valabilă", a afirmat Juncker. "Aşteptăm confirmarea scrisă că Guvernul (de uniune naţională) adoptă tot acest set de decizii", a continuat el.

Premierul grec în exerciţiu, Giorgios Papandreou, şi rivalul său conservator Antonis Samaras au ajuns luni seara la un acord privind noul şef al Guvernului de coaliţie pe care au convenit să îl formeze duminică, a anunţat postul public de televiziune Net.

Numele noului premier va fi anunţat marţi, în acelaşi timp cu componenţa acestui nou Cabinet, menit să scoată Grecia din criza economică şi politică, afirmă Net.

"Unitatea ar fi trebuit realizată de mai multe luni", a comentat Juncker.

Oficialii europeni au negat că ar fi intervenit în afacerile politice interne ale ţării, atunci când au făcut apel la un Guvern de uniune naţională. Ei au apreciat că unitatea naţională este o necesitate pentru această ţară în faţa provocărilor actuale.

Juncker a refuzat să facă un apel similar la adresa Italiei, "deoarece Italia nu face obiectul unui program" de ajutor internaţional, ca Grecia, Irlanda sau Portugalia.

Într-un comunicat publicat la Bruxelles, ministrul grec de Finanţe, Evangelos Venizelos, a confirmat că deblocarea celor opt miliarde de euro va interveni "în măsura în care şi imediat după ce noul Guvern şi forţele politice care îl susţin vor confirma în scris angajamentele ţării legate de deciziile" luate la sfârşitul lui octombrie de liderii zonei euro.

O echipă de reprezentanţi ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional va merge în Grecia "imediat după aceea", pentru a finaliza detaliile celui de-al doilea plan de salvare a ţării, decis la 27 octombrie, a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici