Arheologii au descoperit artefacte pe epava unei nave romane scufundată acum 1600 de ani - FOTO

Autoritatea pentru Antichităţi din Israel a anunţat recent descoperirea unei nave din epoca romană târzie, care conţine, printre altele, figurina unei zeiţe selenare, o lampă întruchipând un zeu solar şi două loturi de monede, încă îngrămădite sub forma vasului în care au fost transportate.

2802 afișări
Imaginea articolului Arheologii au descoperit artefacte pe epava unei nave romane scufundată acum 1600 de ani - FOTO

Arheologii au descoperit artefacte pe epava unei nave romane scufundată acum 1600 de ani - FOTO (Imagine: Descopera)

Doi scafandri din oraşul israelian Ra'anana, Ran Feinstein şi Ofer Ra'anan, au descoperit epava navei pe fundul mării, în apropierea portului şi au raportat descoperirea la Autoritatea pentru Antichităţi, care a demarat imediat lucrările de cercetare arheologică, scrie Descoperă.

Printre obiectele descoperite de specialişti s-au numărat fragmente ale unor statui de bronz în mărime naturală, o lampă de bronz înfăţişându-l pe zeul Sol şi o figurină întruchipând-o pe zeiţa selenară Luna. Artefactele descoperite au fost datate în secolul al IV-lea d.Hr.

"O astfel de descoperire nu a mai fost făcută în zona Israelului de peste 30 de ani. Statuile din metal sunt descoperiri arheologice rare, deoarece ele erau adesea topite şi reciclate în Antichitate. Artefactele de bronz le descoperim de obicei în apele mărilor. În cazul de faţă, statuile s-au păstrat intacte, deoarece s-au scufundat odată cu nava pe care am găsit-o", au declarat Jacob Sharvit şi Dror Planer, directori în cadrul Autorităţii pentru Antichităţi din Israel.

Monedele găsite au fost datate la mijlocul secolului al IV-lea d.Hr. Pe unele dintre ele apare chipul împăratului Constantin, conducător al Imperiului Roman de Apus în perioada 312 - 324 d.Hr. Pe alte monede apare figura unuia dintre principalii rivali ai lui Constantin, Licinius, învins de acesta în Bătălia de la Adrianopole, din 3 iulie 324.

Din câte se pare, nava s-a scufundat în urmă cu 1600 de ani, după ce s-a lovit de digul din port, în timpul unei furtuni puternice. Arheologii au descoperit ancorele de fier ale vasului, care par să fi fost aruncate în mare, în încercarea de a opri nava aflată în derivă.

În anul 2015, specialiştii israelieni au descoperit un lot de monede în apropierea locaţiei în care a fost găsită epava romană.

VEZI GALERIA FOTO AICI

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici