Astra Film Festival 2019: „Teach”, desemnat cel mai bun documentar românesc

Filmul „Teach” a fost desemnat cel mai bun documentar românesc la gala celei de-a XXVI-a ediţii a Festivalului Internaţional Astra Film, care a avut loc sâmbătă seară, la Filarmonica de Stat din Sibiu, potrivit organizatorilor.

283 afișări
Imaginea articolului Astra Film Festival 2019: „Teach”, desemnat cel mai bun documentar românesc

Astra Film Festival 2019: „Teach”, desemnat cel mai bun documentar românesc

Câştigătorii celei de-a XXVI-a ediţii a Festivalului Internaţional Astra Film de la Sibiu au fost anunţaţi sâmbătă seară, juriile celor patru competiţii având de ales dintr-o selecţie finală de 46 de pelicule.

Premiul pentru cel mai bun film din competiţia internaţională a fost acordat producţiei „Immortal", de Ksenia Okhapkina, pentru că dezvăluie dintr-o perspectivă foarte particulară moduri în care aparatul de stat poate modela minţile noilor generaţii utilizând discursul imperialist propagat de o agendă politică toxică. Motivaţia juriului competiţiei Internaţional, format din Olivia Cooper-Hadjian, Martin Horyna şi Claudiu Turcuş, a fost: "Filmul e o declaraţie împotriva dinamicii periculoase a naţionalismului care se răspăndeşte peste tot în lume".

„I See Reed People", de Bojina Panayatova, a fost alegerea juriului pentru premiul pentru cel mai bun film din competiţia Europa Centrală şi de Est, pentru complexitatea misiunii pe care şi-a asumat-o regizoarea, şi anume aceea a înţelegerii naturii legăturilor familiei ei cu fostul regim comunist din Bulgaria. Motivaţia juriului competiţiei, format din Peter Dale, Zhang Yang şi Mirela Nagâţ, a fost următoarea: „Un film captivant care pune întrebări grave şi profunde cu privire la viaţa de după căderea regimurilor totalitare”.

Pentru că cele 11 filme din competiţia România sunt foarte diferite ca abordare, o parte din ele tratează subiecte importante prin intermediul unor poveşti puternice, iar altele îşi spun povestea mai mult prin imagini decât prin cuvinte, juriul competiţiei, format din Michael Stewart şi Miquel Martí Freixas, a hotărât să acorde două premii. Astfel, premiul pentru cea mai bună regie a fost oferit lui Anne Schiltz şi Charlotte Gregoire, pentru filmul „Pastures New”, datorită relaţiei profund etice pe care autoarele au cultivat-o cu personajele, rezultatul fiind un lungmetraj în care observaţia atentă se îmbină cu emoţia.

Premiul pentru cel mai bun film din competiţia România i-a revenit documentarului „Profu'/ Teach", de Alex Brendea, pentru dorinţa de a dezvălui personalitatea unui om în toată complexitatea sa şi pentru decizia regizorală de a lăsa spectatorului libertatea de a judeca singur. Filmul a fost dezvoltat în cadrul programului Romanian Docs in Progress la Astra Film Festival 2016 şi a avut premiera mondială la Astra Film Festival 2019.

„My Father’s Son", de Hillel Chaim Rate, un portret sensibil şi foarte cinematografic al legăturii dintre tată şi fiu, a primit premiul pentru cel mai bun film din competiţia DocSchool. Motivaţia juriului, format din Aleksandar Govedarica şi Liviu Tipuriţă, a fost: "Am apreciat modul în care regizorul împleteşte gesturi banale cu momente de spiritualitate în ceea ce devine povestea căutărilor protagonistului pentru atingerea unui scop în propria lui viaţă".

Premiul pentru cea mai bună regie în competiţia Docshool l-a primit Hadas Hechter, pentru „The Opposite of Love Is Not Hate", pentru „curajul, sensibilitatea şi echilibrul cu care autoarea înfruntă un secret întunecat din trecutul familiei".

În cadrul DocTank, programul dedicat profesioniştilor din industrie, care încurajează producţia de film documentar din România şi din Europa, au fost desemnate trei proiecte câştigătoare din cele zece selectate. Premiul pentru dezvoltare Astra Film Lab oferit de HBO Europa a fost înmânat proiectului „Our Men", de Mirona Radu, trofeul pentru postproducţie Astra Film Lab, oferit de CineLab, a fost decernat „Heavy Roots", de Jacopo Marzi. Premiul pentru cel mai promiţător proiect Astra Film Lab, oferit de Pitch the Doc, a mers la proiectul "Telciu", de Vlad Petri.

Astra Film Festival 2019, care a debuta pe 14 octombrie şi se va încheia duminică, este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici