Bobby Păunescu şi Monica Bârlădeanu vor participa la proiecţia de gală de la Belfast a filmului "Francesca"

Bobby Păunescu, regizorul filmului "Francesca", şi Monica Bârlădeanu, care interpretează rolul principal, vor fi prezenţi, duminică seară, la Belfast, la proiecţia de gală a peliculei, informează Institutul Cultural Român de la Londra.

119 afișări
Imaginea articolului Bobby Păunescu şi Monica Bârlădeanu vor participa la proiecţia de gală de la Belfast a filmului "Francesca"

Bobby Păunescu şi Monica Bârlădeanu vor participa la proiecţia de gală de la Belfast a filmului "Francesca" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Institutul Cultural Român din Londra prezintă proiecţia de gală a filmului "Francesca", la Ulster Museum, Belfast, urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul Bobby Păunescu şi actriţa care joacă rolul principal, Monica Bârlădeanu.

Evenimentul este organizat cu ocazia vizitei oficiale în Irlanda de Nord a ambasadorului României la Londra, Ion Jinga, în perioada 12 - 17 martie, pentru ceremonia de inaugurare a Consulatului Onorific al României în Irlanda de Nord.

Filmul "Francesca", produs de Anca Puiu, Cristi Puiu şi Bobby Păunescu, spune povestea unei educatoare care decide să emigreze în Italia, pentru a avea o viaţă mai bună. Ea reuşeşte să obţină o slujbă lângă Milano, îi convinge pe părinţii săi să o susţină, iar iubitul ei o va urma în Italia. Lucrurile devin din ce în ce mai complicate, deoarece se dovedeşte că iubitul Francescăi are necazuri legate de un împrumut pe care nu l-a putut returna.

Din distribuţie, alături de Monica Bârlădeanu, fac parte, printre alţii, Doru Boguţă, Luminiţa Gheorghiu, Teodor Corban, Doru Ana, Mihai Dorobanţu, Dana Dogaru.

Filmările au avut loc în iulie - august 2008, iar postproducţia a fost finalizată în aprilie 2009.

Filmul "Francesca" a stârnit controverse în Italia, după ce a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneţia, în septembrie 2009. Prima proiecţie a peliculei a stârnit protestele deputatei Alessandra Mussolini, care a cerut interzicerea filmului în Peninsulă, pentru că ar conţine insulte la adresa ei. În final, justiţia italiană a decis în favoarea realizatorilor români.

"Francesca" a primit premiul FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) la cea de-a 47-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Gijon (19 - 28 noiembrie 2009).

În plus, filmul a câştigat, la începutul lui noiembrie 2009, trei premii la Bursa Silk Road Film Festival din Turcia: pentru cel mai bun regizor, cea mai bună actriţă - Monica Bârlădeanu şi FIPRESCI.

Pelicula a mai fost prezentată recent, în februarie, la Festivalul Internaţional Jameson de la Dublin, ce reuneşte o selecţie a celor mai apreciate filme din circuitul festivalurilor şi este cel mai important şi mai mare eveniment din Irlanda dedicat artei cinematografice.

Filmul "Francesca" va fi disponibil pe DVD la începutul lunii aprilie, după cum au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai casei de producţie Mandragora. DVD-ul va cuprinde filmul "Francesca" dar şi un "Making of".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici