Coca Bloos, Ruxandra Cesereanu, Lia Bugnar şi Chris Simon poartă ie, în expoziţia "FotografIE cu IE"

Coca Bloos, Ruxandra Cesereanu, Lia Bugnar şi Chris Simon au îmbrăcat câte o ie pentru o sesiune de fotografie ale cărei rezultate vor fi prezentate în expoziţia "FotografIE cu IE", semnată de Cătălina Flămînzeanu şi care va fi vernisată duminică, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală.

377 afișări
Imaginea articolului Coca Bloos, Ruxandra Cesereanu, Lia Bugnar şi Chris Simon poartă ie, în expoziţia "FotografIE cu IE"

Coca Bloos, Ruxandra Cesereanu, Lia Bugnar şi Chris Simon poartă ie, în expoziţia "FotografIE cu IE"

Pentru a marca prima sărbătoare a Zilei Universale a Iei (24 iunie), Cătălina Flămînzeanu le-a propus unor reprezentante ale culturii româneşti să îmbrace ia pentru o sesiune de fotografie. A rezultat o expoziţie inedită cu 21 de portrete, numită sugestiv "FotografIE cu IE", care va fi vernisată la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti duminică, la ora 18.00, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

"M-am gândit să celebrez această zi cum ştiu eu mai bine, prin fotografie cu ie. Protagonistele portretelor mele sunt reprezentante ale culturii româneşti din diferite domenii - actorie, regie, scenografie, coregrafie, muzică, literatură şi comunicare. Am alăturat câteva portrete ale unor fetiţe pentru a sugera ciclicitatea vieţii. Toate însă îşi poartă ia, fie ea veche sau stilizată, în ipostaze personale şi în conjuncturi uneori surprinzătoare", spune Cătălina Flămînzeanu.

În faţa obiectivului fotografei au stat Coca Bloos, Chris Simion, Lia Bugnar, Anca Sigartău, Rodica Lazăr, Ruxandra Cesereanu, Adina Mastalier, Carla Maria Teahă, Ilinca Manolache, Carla Alina Buleanu, Maria Obretin, Irina Strungăreanu, Alexandra Uşurelu, Marcela Moţoc, Rozana Mihalache, Ana Maria Radu, Carmen Meera, dar şi Alexandra Flămînzeanu, Maria Martha Buia, Dora Lazăr şi Raluca Mastalier.

Vernisajul expoziţiei are loc la Clubul Ţăranului (Muzeul Ţăranului Român), celebrând seara de Sânziene şi ia prin muzică şi dans. Începând cu ora 19.00, cântăreaţa Alexandra Uşurelu va susţine un concert special pregătit pentru acest eveniment.

"Ia este, pentru mine, legată de copilărie, de libertate, de muzică", spune actriţa Rodica Lazăr, în timp ce regizoarea Chris Simion spune: "Ia este… un fel de a fi".

"Eu văd în ie un fluture uriaş de varză, care, însă, schimbă rostul cunoscut al fluturelui alb de varză. Nu mai e vorba de un dăunător, ci de un soi de derviş rotitor preschimbat într-un fluture alb (prefer ca ia să fie întru totul albă, fără alte culori de interferenţă ori de contrast)", spune şi scriitoarea Ruxandra Cesereanu.

Expoziţia, care poate fi vizitată până pe 7 iulie, a fost realizată în parteneriat cu Clubul Ţăranului Român, La Blouse Roumaine, Marla Image Boutique şi Celest Events.

Cătălina Flămînzeanu expune din 2011 alături de Fotoclubul "Floarea de Colţ" din Râmnicu-Vâlcea şi sub auspiciile Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. S-a remarcat prin fotografiile de teatru realizate la spectacolele semnate de regizori precum Lia Bugnar, Chris Simion şi Vlad Zamfirescu. Cătălina iubeşte chipul şi surprinde stări în portrete predominant monocrome, iar culoarea apare acolo unde doreşte să marcheze tensiunea ambientului dincolo de starea interioară a personajelor sale.

Pe de altă parte, tot pentru a sărbători Ziua Universală a Iei (pe 24 iunie), joi, de la ora 19.00, la Galeria Galateca din Bucureşti va avea vernisajul expoziţiei "Măiastra - povestea nespusă a iei", realizat în parteneriat cu comunitatea La Blouse Roumaine, conform unui alt comunicat remis MEDIAFAX.

Expoziţia va prezenta o selecţie de ii de patrimoniu sub forma unei instalaţii de artă, alături de faimoasele fotografii de arhivă ale Reginei Maria în veşmânt tradiţional românesc, o serie de fotografii din perioada interbelică din colecţia britanicei Beryl de Zoete şi o incursiune în imagini a iei începând din cultura Cucuteni până în contemporan, la colecţiile vestimentare ce au făcut istorie, semnate de Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier şi Tom Ford.

Pentru acest proiect, organizatorii expoziţiei vor colabora cu Muzeul Horniman din Londra, Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, Complexul Muzeal Astra din Sibiu şi Muzeul Bucovinei din Suceava. Partenerul evenimentului, La Blouse Roumaine, a pornit ca o comunitate ce s-a format spontan pe Facebook pe 7 noiembrie 2012. La Blouse Roumaine îşi propune să promoveze ia tradiţionala, simbol autentic al culturii româneşti, şi să o readucă în prim-plan, propunând-o drept brand de ţară al României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici