Coperta revistei Vogue, dedicată pentru prima oară unei persoane transgender din cultura mexicană muxe

Coperta revistei Vogue este dedicată pentru prima dată unei persoane transgender care ţine de cultura „muxe”, din Mexic, anunţă Reuters.

818 afișări
Imaginea articolului Coperta revistei Vogue, dedicată pentru prima oară unei persoane transgender din cultura mexicană muxe

Coperta revistei Vogue, dedicată pentru prima oară unei persoane transgender din cultura mexicană muxe

Ediţiile din Mexic şi Marea Britanie ale celebrei reviste Vogue sunt dedicate în luna decembrie Estrellei Vazquez, o reprezentantă a culturi ”muxe” din Mexic. Cultura muxe este reprezentativă pentru sudul ţării din Centrul Americii şi ajunge pentru prima dată pe coperta revistei în cei 120 de ani de existenţă ai publicaţiei.

Termenul „muxe” ar fi derivat din cuvântul spaniol pentru femeie, „mujer”, iar în acest caz reprezintă persoane transgender indigene care îşi asumă identităţi feminine şi gay.

Fotografiile o înfăţişează pe Estrella Vazquez, în vârstă de 37 de ani, reprezentantă a culturii muxe şi descendentă a tradiţiei Zapotec, purtând veşminte cu motive florale tradiţionale şi cu un evantai roz în mână.

Eroina pictorialului consideră decizia revistei de a-i dedica o copertă un semn de regresie a bigotismului faţă de cultura muxe. Mexicul este marcat de moştenirea romano-catolică şi de prejudecăţi anti-gay şi transgender.

„Cred că e un pas uriaş înainte”, a declarat Vazquez. „Încă mai există discriminare, dar nu chiar aşa cum era altădată”.

Cu toate că tradiţia muxes nu este prea cunoscută în afara Mexicului, în ţară, persoanele care reprezintă mişcarea sunt o prezenţă obişnuită a paradelor gay şi a altor evenimente culturale. Chiar dacă nu există statistici oficiale, se consideră că mişcarea muxes numără undeva între ”sute şi mii” de persoane.

Vazquez spune că nici nu auzise de Vogue atunci când a fost invitată să participe alături de alte zece muxe la şedinţa foto. Revista intenţiona să prezinte culturile tradiţionale din statul Oaxaca.

„Toţi cei care văd coperta mă felicită. Nu ştiu, e greu să înţeleg ce simt. Aproape că îmi vine să plâng”, a spus ea.

Tradiţia a permis celor care se identifică drept muxe să îngrijească bătrâni, un rol care le-a oferit mult timp un anumit prestigiu în familiile mexicane dominate de bărbaţi.

Multe persoane muxe au jucat un rol important după cutremurul cu magnitudinea 8.1 care a afectat oraşul Juchitan în 2017. Multe dintre ele au contribuit la dezgroparea familiilor blocate sub dărâmături.

Revista Vogue publică peste 20 de ediţii în diferite ţări din lume.

Taguri:
vogue,
transgender,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici