Dictatorii scriitori. Liderii din Coreea de Nord sunt cunoscuţi autori de cărţi pentru copii - FOTO, VIDEO

Atât fostul lider de la Phenian, Kim Jong-il, cât şi tatăl său, Kim Il-sung, au scris cărţi care să le insufle copiilor din Coreea de Nord idealurile Revoluţiei.

550 afișări
Imaginea articolului Dictatorii scriitori. Liderii din Coreea de Nord sunt cunoscuţi autori de cărţi pentru copii - FOTO, VIDEO

Dictatorii scriitori. Liderii din Coreea de Nord sunt cunoscuţi autori de cărţi pentru copii (Imagine: Captură video)

Îndoctrinarea este o componentă importantă a regimului de la Phenian şi trebuie începută cât mai devreme. Aceasta este motivaţia care l-a determinat pe Kim Il-sung să devină autor de cărţi pentru copii, iar fiul său, Kim Jong-il, i-a urmat exemplul, relatează Business Insider. Liderii nord-coreeni nu sunt singurii şefi de stat care au scris literatură pentru copii, un exemplu notabil fiind Barack Obama, care a publicat cartea Despre tine cânt. O srisoare pentru fiicele mele.

Subiectul lucrării scrise de preşedintele american, care spune 13 poveşti despre persoane importante din istoria Statelor Unite, nu se compară însă cu Băieţii îi elimină pe bandiţi, cartea scrisă de Kim Jong-il. "E o poveste extrem de violentă şi de exuberantă, despre reacţionari şi bandiţi lacomi care se ascund în dealurile din Coreea şi jefuiesc sătenii cu sufletul pur, întruchipare a valorilor tradiţionale ale Revoluţiei", spune Christopher Richardson, de la Universitatea din Sidney. El spune, însă, că dacă trecem peste mesajul politic al cărţii, Băieţii îi elimină pe bandiţi poate să fie o lectură plăcută. "Îmi imaginez că cei mici nu conştientizează atât de mult conţinutul ideologic", spune Richardson. "Dacă s-ar face un film de desene animate după această carte şi ar fi prezentat copiilor de şase-opt ani din Vest, ar fi înnebuniţi după el. Este acelaşi gen de violenţă fără sens care le place băieţilor din toată lumea", adaugă acesta.

Kim Il-sung, fondatorul Republicii, este autorul unei fabule anti-americane, numită Cocoşul şi fluturele. Cocoşul nervos, care vrea să distrugă o grădină idilică şi îşi terorizează vecinii, personificarea Statelor Unite, este păcălit de fluturele graţios şi inteligent, care reprezintă Coreea de Nord. Recent, televiziunea de stat a realizat o adaptare a poveştii, care a fost transformată în desen animat.

Filmul pentru copii începe cu o scenă în care mai mulţi fluturi lucrează în echipă pentru a poleniza florile dintr-o grădină.

La un moment dat apare un cocoş care începe să-i hărţuiască şi e cât pe ce să-l rănească pe unul dintre ei.

Cocoşul e întreupt de un alt fluture, care îl tachinează şi aruncă spre el cu polen.

Nervos, cocoşul calcă florile în picioare şi distruge grădina. Apoi pleacă în urmărirea fluturelui.

Fluturaşul inteligent îl face pe cocoş să cadă de pe o stâncă, iar acesta se îneacă şi moare.

Cocoşul şi fluturele nu este singura poveste scrisă de liderul nord-coreean. O altă carte a acestuia, Calul înaripat, relatează aventurile unui băieţel care îşi salvează satul de barbarii invadatori japonezi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici