Cum a cheltuit Kim Jong-un 716 milioane de dolari într-un singur an

Cheltuielile exagerate ale dictatorului nord-coreean Kim Jong-un pe articole de lux, incluzând aici piane, maşini şi un cinematograf personal de 1.000 de locuri, au fost dovedite de Comisia ONU de anchetă asupra situaţiei drepturilor omului în Coreea de Nord.

24123 afișări
Imaginea articolului Cum a cheltuit Kim Jong-un 716 milioane de dolari într-un singur an

Kim Jong-un (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Având o reputaţie proastă din cauza gusturilor extravagante şi stilului de viaţă exagerat, Kim a preluat controlul regimului nord-coreean de la tatăl său, Kim Jong-il, în 2012, aminteşte dailymail.co.uk.

Raportul de 374 de pagini al Comisiei ONU indică, pentru acel an, pentru bunurile de lux au fost cheltuiţi 716 milioane de dolari, mai mult decât dublul sumei cheltuite cu un an înainte de tatăl său, respectiv 333 milioane de dolari.

Raportul publicat după un an de investigaţii a relevat existeţa importului unor produse de lux în Coreea de Nord, cum ar fi zeci de autoturisme Mercedes de ultimul tip, zeci de piane şi un cinematograf particular de 1.000 de locuri.

The Thelegraph a arătat că cinematograful urmează să fie folosit de prietenii lui Kim, dar şi pentru a cumpăra loialitatea unor personaje cheie ale regimului, în vederea consolidării puterii.

Un fost oficial al regimului, care a reuşit să fugă, a mărturisit Comisiei ONU că domnul Kim a folosit banii obţinuţi din traficul cu fildeş african în China şi din vânzarea ilicită de alcool în ţările musulmane.

Declaraţiile fostului baschetbalist Dennis Rodman, făcute după vizita la Phenian în octombrie 2013, arată că viaţa lui Kim este o petrecere de şapte stele, cu coctailuri la discreţie, iahturi de lux şi jet-schiuri pe insula sa privată. Aceste afirmaţii confirmă concluziile Comisiei.

În ciuda sancţiunilor stricte impuse de ONU Coreei de Nord în tentativa de a stopa intrarea produselor de lux în această ţară, raportul nu s-a aplecat asupra modului în care aceste articole pot ajunge la Phenian.

În raportul din noiembrie al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie se arată că Republica Populară Democrată Coreeană rămâne una dintre cele 34 de ţări ale lumii care au nevoie de sprijin extern pentru a-şi hrăni populaţia. Organizaţia consideră că aproximativ 2,8 milioane de persoane din Coreea de Nord sunt vulnerabile în lupta cu malnutriţia şi lipsa proteinelor şi grăsimilor vitale în alimentaţie.

Comisia ONU detaliază şi abuzurile la care sunt supuşi nord-coreenii de către autorităţi, întrea acestea figurând acuzaţiile de crimă, violul folosit ca instrument de tortură, sclavia, răpirile şi înfometarea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici