Kim Jong-un riscă să fie deferit Curţii Penale Internaţionale pentru crimele din Coreea de Nord

Liderul de la Phenian, Kim Jong-un, şi şefii serviciilor de securitate nord-coreene riscă să fie aduşi în faţa justiţiei internaţionale pentru acte de tortură şi crime comparabile cu cele din perioada nazistă, avertizează experţi ai Naţiunilor Unite.

6999 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-un riscă să fie deferit Curţii Penale Internaţionale pentru crimele din Coreea de Nord

Kim Jong-un (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Vom recomanda Naţiunilor Unite să sesizeze Curtea Penală Internaţională pentru tragerea la răspundere a infractorilor, inclusiv, posibil, a dumneavoastră", i-au scris anchetatorii ONU liderului nord-coreean.

Potrivit unui raport al Comisiei de anchetă a ONU asupra situaţiei drepturilor omului în Coreea de Nord, regimul stalinist de la Phenian a comis şi continuă să comită numeroase crime împotriva umanităţii - acte de tortură, acţiuni de înfometare sistematică şi crime. "Comisia a stabilit că încălcări sistematice, extinse şi grosolane ale drepturilor omului au fost şi sunt comise de către Republica Populară Democratică Coreea, iar în numeroase cazuri aceste încălcări constituie crime împotriva umanităţii", se arată în raport. Comisia a fost creată în mai 2013 de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Preşedintele Comisiei de anchetă a Naţiunilor Unite, Michael Kirby, a atras atenţia că membrii comunităţii internaţionale nu mai pot afirma că nu cunosc situaţia ca scuză pentru a nu acţiona. "La sfârşitul celui de-al II-lea Război Mondial mulţi oameni au spus «nu ştiam». Acum comunitatea internaţională cunoaşte situaţia. Nu va exista posibilitatea unor scuze pentru inacţiuni", a subliniat Kirby.

Comisia a constatat că "sute de mii de deţinuţi politici au murit în lagăre nord-coreene, în ultimii 50 de ani, eliminaţi prin acţiuni de înfometare, muncă silnică, execuţii, tortură, violuri, refuzul dreptului la reproducere, avorturi provocate cu forţa, infanticid".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici