Doi sateliţi scoşi din funcţiune au evitat la limită coliziunea în spaţiu

Doi sateliţi scoşi din funcţiune au trecut la limită unul pe lângă celălalt, evitând o coliziune la o viteză de 53.000 de kilometri pe oră, care ar fi putut trimite în spaţiu mii de deşeuri, potrivit space.com.

653 afișări
Imaginea articolului Doi sateliţi scoşi din funcţiune au evitat la limită coliziunea în spaţiu

Doi sateliţi scoşi din funcţiune au evitat la limită coliziunea în spaţiu

Sateliţii - un telescop spaţial internaţional inovator şi unul american experimental - şi-au încrucişat traiectoriile, iar evenimentul, care a avut loc miercuri, la ora 23.39 GMT, a fost lipsit de incidente, potrivit US Space Command.

Evenimentul a avut loc deasupra oraşului american Pittsburgh. Experţii au emis anterior un avertisment privind un risc de impact de 1 - 5%, considerat mare de comunitatea de specialişti în spaţiu.

Coliziunile sateliţilor de mari dimensiuni, la viteze atât de mari, sunt rare şi periculoase, pentru că generează o cantitate mare de deşeuri care orbitează Terra.

Un astfel de incident a avut loc în 2009, când satelitul de comunicaţii activ Iridium 33 s-a lovit de satelitul rusesc Cosmos 2251, scos din funcţiune. Aproximativ 1.000 de deşeuri de mari dimensiuni au ajuns atunci pe orbita joasă a Terrei.

În ceea ce priveşte sateliţii care s-au încrucişat miercuri, unul cântăreşte o tonă (The Infrared Astronomical Satellites - IRAS, lansat în 1983, de NASA, Marea Britanie şi Olanda, pentru o misiune de doar zece luni), iar celălalt, 85 de kilograme, dar are o formă neobişnuită şi zboară vertical.

Cercetătorii au repertoriat deja aproximativ 20.000 de deşeuri spaţiale cu dimensiuni ce depăşesc 30 de centimetri care orbitează Terra la viteze de până la 28.000 de kilometri de oră. Operatorii de sateliţi efectuează frecvent corectări ale traiectoriilor acestora, dar manevra nu este posibilă în cazul celor scoşi din funcţiune.

sursa foto: NASA

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici