Două sticle de şampanie vechi de 200 de ani, descoperite pe o epavă, scoase la licitaţie

Două sticle de şampanie vechi de 200 de ani, descoperite pe o epavă de pe fundul Mării Baltice în iulie 2010, vor fi scoase la licitaţie în luna iunie de proprietarul lor, autorităţile arhipelagului autonom finlandez Aaland.

296 afișări
Imaginea articolului Două sticle de şampanie vechi de 200 de ani, descoperite pe o epavă, scoase la licitaţie

Două sticle de şampanie vechi de 200 de ani, descoperite pe o epavă, scoase la licitaţie (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Guvernul local a anunţat, miercuri, într-un comunicat că această licitaţie excepţională va fi organizată pe 3 iunie, la Mariehamn, capitala arhipelagului, oraşul în care cele două sticle de şampanie - una aparţinând mărcii Veuve-Clicquot, iar alta mărcii Juglar, în prezent dispărută - vor fi puse în vânzare.

Cele două sticle făceau parte din mărfurile de pe o goeletă care a naufragiat între 1825 şi 1830 în Marea Baltică, având la bord peste 150 de sticle cu diverse tipuri de şampanie franţuzească.

Conţinutul sticlelor, descoperite de doi scafandri suedezi în largul Finlandei, în iulie 2010, se află într-o stare bună de conservare, datorită condiţiilor de temperatură şi presiune de pe fundul Mării Baltice.

Cele 168 de sticle au devenit proprietatea autorităţilor din Aaland, deoarece zona în care au fost descoperite se află sub suveranitatea acestui arhipelag autonom finlandez.

Oenologii care au examinat încărcătura au declarat că printre sticlele descoperite se află cele mai vechi sortimente cunoscute ale unor mărci renumite de şampanie precum Veuve Clicquot, Heidsieck şi Juglar.

Licitaţia va fi organizată de casa Acker, Merall & Condit, iar experţii se aşteaptă ca cele două sticle să fie vândute la preţuri record.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici