Emir Kusturica va regiza un documentar despre preşedintele uruguayan Jose Mujica - FOTO

Cineastul sârb Emir Kusturica, dublu laureat cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, intenţionează să regizeze un documentar despre preşedintele uruguayan Jose Mujica, un politician cu un profil unic în peisajul politic sud-american, a anunţat o sursă apropiată de guvernul acestei ţări.

330 afișări
Imaginea articolului Emir Kusturica va regiza un documentar despre preşedintele uruguayan Jose Mujica - FOTO

Emir Kusturica (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Andres Copelmayer, producător de film şi consilier guvernamental implicat în proiect, spune că cineastul sârb şi-a dat acordul formal pentru acest film, weekendul trecut, în Belgia, unde a susţinut un concert cu trupa sa The No Smoking Orchestra, îmbrăcat într-un tricou al echipei naţionale de fotbal a Uruguayului.

El a spus că Emir Kusturica vrea să dedice acest film vieţii preşedintelui Jose Mujica, un fost luptător de extremă stângă, încarcerat şi torturat sub dictatură (1973-1985). Producătorul sud-american a mai spus că preşedintele uruguayan i-a atras atenţia cineastului sârb după discursul pe care l-a susţinut la Conferinţa Rio+20, în timpul căreia a pus sub semnul întrebării modelul de dezvoltare şi politica axată pe consum din ţările bogate.

Aflat la putere din 2010 şi având vârsta de 78 de ani, preşedinte Mujica diferă de colegii săi politicieni printr-un stil de viaţă marcat de o extremă simplitate. Se deplasează adeseori fără gărzi de corp, donează 87% din salariul său unor asociaţii de caritate şi continuă să trăiască în modesta lui "chacra" (fermă) din cartierul muncitoresc Cerro din Montevideo.

Potrivit spuselor lui Copelmayer, preşedintele uruguayan a fost puţin cam reticent înainte de a-şi da acordul pentru acest proiect. El s-a asigurat în prealabil că cineastul sârb nu va insista asupra temei "celui mai sărac preşedinte din lume", un subiect promovat adeseori de mass-media. Emir Kusturica a spus că preferă să îl prezinte pe Jose Mujica ca "cel mai liber preşedinte din lume".

Compania de producţie argentiniană KS Films este implicată în acest proiect cinematografic, a precizat Andres Copelmayer.

Preşedintele uruguayan se află în această perioadă în atenţia mass-media pentru că se află la originea unui proiect de lege care, dacă va fi ratificat de Senat, va face din acest mic stat sud-american prima ţară din lume în care statul controlează producţia şi comerţul cu canabis.

Emir Kusturica a primit la Festivalul de Film de la Cannes prestigiosul Palme d'Or pentru peliculele "Tata în călătorie de serviciu" (1985) şi "Underground" (1995), dar şi premiul pentru regie pentru "Vremea ţiganilor" (1988). Filmul său de debut, "Do You Remember Dolly Bell?", a câştigat primul său mare premiu, Leul de Argint, la Veneţia. De asemenea, Kusturica are în palmares un debut american răsunător, "Arizona Dream" (1993), iar în 1998, el a câştigat Leul de Argint la Festivalul de Film de la Veneţia, cu "Pisică albă, pisică neagră/ Black Cat, White Cat", o scandaloasă comedie despre ţigani. Cel mai recent film al său, "Maradona by Kusturica", este un lungmetraj documentar, rod al mai multor întâlniri pe care cineastul le-a avut cu "Dumnezeul fotbalului" Diego Maradona.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici