EUROVISION 2012, cea de-a doua semifinală: Care sunt cele zece ţări care s-au calificat în finală - VIDEO

Lituania, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Ucraina, Suedia, Macedonia, Norvegia, Estonia, Malta şi Turcia sunt cele 10 ţări calificate în finala Eurovision 2012, care va avea loc sâmbătă, după ce au trecut, joi, de semifinala care s-a desfăşurat pe scena Crystal Hall de la Baku, Azerbaidjan.

5023 afișări
Imaginea articolului EUROVISION 2012, cea de-a doua semifinală: Care sunt cele zece ţări care s-au calificat în finală - VIDEO

EUROVISION 2012: A început cea de-a doua SEMIFINALĂ - LIVE VIDEO

Eurovision 2012 a continuat joi cu a doua semifinală, când au concurat, în ordinea tragerii la sorţi: Serbia, Macedonia, Olanda, Malta, Belarus, Portugalia, Ucraina, Bulgaria, Slovenia, Croaţia, Suedia, Georgia, Turcia, Estonia, Slovacia, Norvegia, Bosnia şi Herţegovina, Lituania.

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, a evoluat marţi seară, în prima semifinală, şi s-a calificat în finala concursului, care va avea loc sâmbătă, la Baku. Mandinga va intra în finala Eurovision Song Contest 2012 cu numărul 14. Ordinea de intrare în concurs a fost decisă printr-o tragere la sorţi organizată în conferinţa de presă care a urmat semifinalei de marţi, iar acelaşi lucru se va întâmpla şi cu ţările calificate joi seară.

În afară de România, în semifinala de marţi s-au mai calificat Moldova, Islanda, Ungaria, Danemarca, Albania, Cipru, Grecia, Rusia, Irlanda.

Ţările calificate direct în finală sunt, în afară de Azerbaidjan - ţara gazdă -, Spania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Germania.

Finala concursului Eurovision va avea loc sâmbătă, de la ora 22.00 (ora României).

Semifinalele de marţi şi joi au fost difuzate în direct pe TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional, iar finala de sâmbătă va fi transmisă în direct de aceleaşi posturi ale televiziunii publice.

Românii din străinătate vor putea vota formaţia Mandinga în finală numai dacă vor urmări concursul la televiziunea publică din ţara în care se află - pentru a afla numerele de telefon alocate piesei trupei.

Ediţia de anul acesta a concursului Eurovision se desfăşoară la Baku, în Azerbaidjan, după ce Ell & Nikki au câştigat competiţia de anul trecut, cu piesa "Running Scared".

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică - ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan şi Celine Dion.

La concurs participă ţările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizaţie înfiinţată în 1950 de 23 de reprezentanţi ai televiziunilor europene, într-o conferinţă care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate şi ţări non-europene, astfel explicându-se participarea unor ţări ca Maroc şi Israel.

EBU a venit cu ideea concursului Eurovision în 1955. Era un proiect extrem de ambiţios pentru acele timpuri - televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească ţările. Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediţie având loc în Elveţia, în 1956. Doar şapte ţări au participat în primul an - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Elveţia şi Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele şapte ţări - o cifră record pentru acea vreme.

Concursul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

În 2011, trupa Hotel FM, reprezentanta României la Eurovision, s-a clasat pe locul al 17-lea în concursul a cărui finală a avut loc la Düsseldorf Arena, în Germania.

Cele zece ţări calificate din a doua semifinală:

Turcia - Can Bonomo - Love Me Back

Malta - Kurt Calleja - This Is The Night

Estonia - Ott Lepland - Kuula

Norvegia - Tooji - Stay

Macedonia - Kaliopi - Crno I Belo

Suedia - Loreen - Euphoria

Ucraina - Gaitana - Be My Guest

Serbia - Zeljko Joksimovic - Nije Ljubav Stvar

Bosnia - Maya Sar - Korake Ti Znam

Lituania - Donny Montell - Love Is Blind

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici