Expoziţie "Teracota, mon Amour! ", la Castelul Cantacuzino din Buşteni

Castelul Cantacuzino din Buşteni va găzdui prima expoziţie itinerantă de cahle pictate transilvănene, manufacturate de Teracota Mediaş - ultima fabrică de sobe presate şi pictate manual din România -, iar vernisajul va avea loc sâmbătă, de la ora 15.30, potrivit organizatorilor.

297 afișări
Imaginea articolului Expoziţie "Teracota, mon Amour! ", la Castelul Cantacuzino din Buşteni

Expoziţie "Teracota, mon Amour! ", la Castelul Cantacuzino din Buşteni

La vernisaj va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriţă Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

Expoziţia "Teracota, mon amour!" este o colaborare între Asociaţia Imbold şi Teracota Mediaş. Până în prezent, expoziţia a fost prezentată la Noaptea Albă a Galeriilor în Bucureşti şi de Ziua Naţională a României în cetatea Alba Iulia.

Expoziţia de la Castelul Cantacuzino este realizată în cadrul Alpin Film Festival şi este disponibilă pentru vizitare în perioada 3 martie - 3 aprilie, urmând a fi relocată în Sibiu şi Iaşi.

Alături de piesele ceramice, "Teracota, mon amour!" expune şi o sobă mobilă cu cahle pictate, lipită cu pământ galben şi montată de unul dintre sobarii de la Teracota.

Fabrica de teracotă din Mediaş a fost înfiinţată în anul 1906 şi avea 25 de muncitori. După 110 ani, fabrica are aproximativ acelaşi număr de angajaţi şi produce cahle manuale folosind aceleaşi tehnici şi materiale ca în 1906. Fiecare cahlă este turnată, finisată, glazurată şi pictată manual. În arhiva fabricii este adunată o colecţie amplă de cahle şi mulaje de cahle transilvănene, inclusiv reproduceri după sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.

Alpin Film Festival este un eveniment cultural internaţional de film, carte şi fotografie, care îşi propune să promoveze civilizaţia montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, de educaţie şi sportive. Alpin Film Festival este propus şi realizat de Asociaţia Secvenţe. Mai multe informaţii se găsesc pe www.alpinfilmfestival.ro şi https://www.facebook.com/alpinfilmfestival/

Asociaţia Culturală Imbold este o organizaţie non-guvernamentală care are ca scop promovarea industriilor creative şi, în special, a artelor vizuale, din România. Imbold este un generator de artă contemporană care îşi propune ca, prin proiecte culturale de vizibilitate mare, să aducă în lumina artiştii români contemporani.

Castelul Camtacuzino este amplasat în Buşteni, cartierul Zamora, pe locul unei vechi case de vânătoare, ce dăinuia încă din sec. al-XVIII-lea şi care servea ca popas familiei Cantacuzino, în drumul său spre Braşov. Cu împrejurimile sale unice şi farmecul aristocratic, castelul găzduieşte foarte multe evenimente culturale, printre expoziţiile sale trecute numărându-se artişti precum Van Gogh, Pablo Picasso, Salvador Dali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici