Facebook poate cauza dependenţă. Ce persoane sunt mai expuse

Folosirea frecventă a reţelei de socializare Facebook poate conduce la dependenţă, în special în rândul utilizatorilor cu venituri mici şi a celor cu un nivel educaţional scăzut. Cercetătorii de la Universitatea din Göteborg spun că foarte mulţi din utilizatori (70%) se loghează pe Facebook imediat după ce şi-au pornit computerele, iar acest comportament s-ar putea transforma în dependenţă.

1840 afișări
Imaginea articolului Facebook poate cauza dependenţă. Ce persoane sunt mai expuse

Facebook poate cauza dependenţă. Cine îl foloseşte, de ce şi pentru cât timp (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Navigarea pe Facebook este o activitate care generează obişnuinţe, iar utilizatorii care petrec mult timp pe această reţea de socializare spun că se simt după o vreme mai puţin fericiţi cu vieţile pe care le au, potrivit unui studiu suedez citat de dailymail.co.uk.

Persoanele cu venituri mici şi un nivel educaţional scăzut sunt expuse cu precădere în faţa acestui risc.

Până la 85% dintre utilizatorii de internet au spus că folosesc Facebook în fiecare zi, iar jumătate dintre ei spun că intră pe Facebook imediat după ce îşi pornesc browser-ul de internet. Jumătate dintre utilizatorii consultaţi consideră că "nu se simt stăpâni pe situaţie" dacă nu se conectează pe Facebook, iar 25% dintre ei spun că se simt "neliniştiţi şi nesiguri pe ei" dacă nu intră cu regularitate pe acest site.

Studiul suedez, realizat pe 1.000 de persoane cu vârstele cuprinse între 18 şi 73 de ani, a fost coordonat de Leif Denti, doctor în psihologie la Universitatea din Göteborg.

S-a mai constatat că persoanele cu venituri mici şi indivizii cu un nivel educaţional sczut petrec mai mult timp pe Facebook. Femeile sunt în general mai active decât bărbaţii pe Facebook.

Persoanele care petrec mai mult timp pe Facebook spun că se simt mai puţin fericite şi mai puţin mulţumite de vieţile lor. Această corelaţie este prezentă şi în subgrupul femeilor, dar nu şi în subgrupul utilizatorilor de sex masculin.

O altă "surpriză" a acestui studiu este faptul că, deşi pe site-ul Facebook se postează cantităţi uriaşe de "informaţii" personale, per total, această reţea de socializare tinde să se concentreze doar pe aspectele pozitive.

"Facebook este un instrument social care este folosit în mod clar pentru a administra relaţiile cu prietenii şi familia. Însă utilizatorii nu scriu chiar orice - cea mai mare parte din conţinutul împărtăşit de ei are legătură cu evenimente majore, evenimente pozitive şi cu senzaţia de bine. Doar 38% dintre utilizatori scriu despre emoţiile lor negative şi evenimentele negative din vieţile lor", a explicat Leif Denti.

Facebook în cifre: Cine îl foloseşte, de ce şi pentru cât timp

  • Utilizatorul mediu petrece 75 de minute în fiecare zi pe Facebook.

  • Utilizatorul mediu se conectează pe Facebook de 6,1 ori pe zi.

  • 70% dintre utilizatori se conectează pe Facebook imediat după ce şi-au pornit computerul.

  • 26% dintre utilizatori se simt neliniştiţi şi nesiguri pe ei dacă nu se conectează pe Facebook în mod regulat.

  • Femeile petrec în medie 81 de minute în fiecare zi pe Facebook.

  • Bărbaţii petrec în medie 64 de minute în fiecare zi pe Facebook.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici