Frenezie pe Twitter: Elizabeth a II-a a vorbit despre "Urzeala tronurilor" în mesajul ei de Crăciun

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a generat o adevărată frenezie pe Twitter, după tradiţionalul discurs de Crăciun, în care suverana britanică a făcut o referire la serialul de televiziune "Urzeala tronurilor".

1504 afișări
Imaginea articolului Frenezie pe Twitter: Elizabeth a II-a a vorbit despre "Urzeala tronurilor" în mesajul ei de Crăciun

Frenezie pe Twitter: Elizabeth a II-a a vorbit despre "Urzeala tronurilor" în mesajul ei de Crăciun (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Atunci când regele George al V-lea a susţinut la radio discursul său de Crăciun în 1932 în care le-a cerut compatrioţilor lui să caute "prosperitatea, dar fără egoism", puţini oameni se aşteptau ca monarhul britanic să instaureze în acest fel o tradiţie care să continue până în prezent.

Dar, deşi discursurile monarhilor britanici au fost de obicei lipsite de controverse, mesajul de Crăciun din acest an a generat un număr uriaş de comentarii pe Twitter, întrucât regina Elizabeth a II-a a inclus în discursul ei din 2014 o referire la serialul "Urzeala tronurilor/ Game of Thrones".

În acest discurs, care a avut ca temă principală reconcilierea, suverana britanică a inclus un fragment de text în care a vorbit despre vizita ei din luna iunie în Belfast, unde a vizitat unul dintre platourile în care se filmează serialul "Game of Thrones".

"Beneficiile reconcilierii s-au văzut foarte clar atunci când am vizitat Belfastul în luna iunie", a declarat regina Elizabeth a II-a, care îşi petrece Crăciunul, ca în fiecare an, în reşedinţa ei Sandringham din comitatul Norfolk.

"Deşi vizita mea pe platoul în care se filma «Urzeala tronurilor» a atras cel mai mult atenţia, locul care îmi va rămâne cel mai viu în minte va fi Crumlin Road Gaol", a adăugat suverana britanică.

Crumlin Road Gaol, care a fost închisă în 1996, a fost una dintre închisorile în care au fost încarceraţi militanţii IRA în timpul conflictului etnic-naţionalist din Irlanda de Nord (cunoscut sub denumirea "The Troubles"). Închisoarea a fost ulterior transformată într-un muzeu.

În aceeaşi zi, regina britanică a vizitat platourile în care au fost filmate scene din următorul sezon al serialului "Urzeala tronurilor", produs de HBO, inclusiv faimosul "Tron de Fier", şi a stat de vorbă cu câţiva actori din distribuţia show-ului TV, precum Lena Headey, interpreta reginei Cersei, şi Kit Harrington, interpretul personajului Jon Snow.

În urma menţionării numelui serialului în discursul de Crăciun al reginei, fanii "Game of Thrones" au luat cu asalt platforma de microblogging Twitter, pe care au publicat numeroase comentarii.

"Nu-mi vine să cred! Regina chiar a menţionat numele «Game of Thrones»?", a scris utilizatoarea Sophie Corfan.

O altă utilizatoare, Caroline Carpenter, a scris: "Îmi place la nebunie faptul că titlul serialului «Game of Thrones» a fost menţionat în discursul reginei!".

Însă nu toţi utilizatorii sunt de părere că acea menţionare ar fi fost ideea reginei. Un alt utilizator, Ty, sugerează faptul că ar fi vorba de un pariu al reginei cu nepotul ei prinţul Harry.

"Regina a menţionat numele serialului «Game of Thrones». Pun pariu că a fost o provocare pe care i-a lansat-o prinţul Harry", spune el.

Deşi referirea la un popular serial de televiziune reprezintă o premieră pentru discursul de Crăciun al reginei, nu este pentru prima dată când suverana britanică a generat numeroase comentarii pe Twitter.

Cu ocazia aceleiaşi vizite la Belfast, regina Elizabeth a II-a şi-a făcut primul ei "selfie", după ce o adolescentă din public i-a cerut suveranei să se fotografieze alături de ea.

În octombrie, Elizabeth a II-a a fost a stârnit din nou valuri pe reţelele de socializare, după ce a publicat primul ei mesaj pe Twitter, cu ocazia inaugurării Muzeului Ştiinţei din Marea Britanie.

Regina britanică este o apărătoare înfocată a tehnologiilor de ultimă generaţie, pe care le promovează de multă vreme, şi a fost unul dintre primii oameni de pe planetă care au expediat un e-mail.

Tradiţionalul mesaj de Crăciun al suveranilor britanici nu este nici el străin de inovaţiile tehnologice, iar primul mesaj de acest tip - făcut de regele George al V-lea - a inclus numeroase referiri la noile tehnologii care au făcut posibilă difuzarea sa.

Însă, indiferent de tehnologia utilizată, tema mesajului de Crăciun - inclusiv cel din acest an - este întotdeauna aleasă de suverana britanică.

Mesajele sale conţin referiri şi la alte evenimente actuale, deşi sunt astfel concepute pentru a nu încălca neutralitatea politică a reginei.

Cu excepţia Crăciunului din 1969, în fiecare an, începând din 1952, Elizabeth a II-a a susţinut un discurs de sărbători. Acesta este întotdeauna difuzat la ora locală 15.00 pentru a putea fi ascultat de toţi cetăţenii din statele din Commonewealth, indiferent de fusul orar.

Unii ani sunt mai controversaţi decât alţii. Discursurile reginei s-au concentrat de regulă pe evenimente actuale atât în Marea Britanie, cât şi în străinătate.

În 1968, de exemplu, regina a vorbit în discursul ei despre asasinarea lui Martin Luther-King şi a accentuat tema fraternităţii. Discursul din 1979 s-a concentrat pe atrocităţile regimului Khmerilor roşii din Cambodgia şi pe cauza refugiaţilor, ca şi pe asasinarea lordului Mountbatten de către activiştii IRA.

Alte discursuri s-au concentrat pe chestiuni personale, precum imaginile filmate din 1984 care îl prezentau pe prinţul Harry, care şi-a făcut debutul în public în braţele mamei sale.

În 1992, considerat un "annus horribilis" de către regină, discursul ei oficial de Crăciun a fost publicat ilegal într-un tabloid britanic, înainte de transmisiunea televizată a acestui eveniment.

În 1996, regina a vorbit despre vizita lui Nelson Mandela, iar în 1997, un alt an controversat, Elizabeth a II-a a vorbit cu multă emoţie despre funeraliile prinţesei Diana, care murise în luna august din acelaşi an în urma unui accident de automobil.

În ultimii ani, regina britanică a revenit în mod repetat la temele preferate ale tatălui ei - familia şi Commonwealth.

Discursul ei de anul trecut a fost unul extrem de actual şi de incisiv, vorbind despre modificările prin care societatea britanică a trecut pe parcursul îndelungatei sale domnii, dar a inclus şi o notă personală, atunci când suverana a vorbit despre botezul prinţului George.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici