Imagini nemaivăzute din timpul misiunii Apollo 13, cea în care au fost rostite faimoasele cuvinte „Okay, Houston, we've had a problem here”

  • Datorită unor tehnici de îmbunătăţire a imaginilor, putem vedea acum fotografii mult mai detaliate din timpul misiunii Apollo 13 a NASA
  • Un specialist a reuşit să îmbunătăţească aceste fotografii şi să obţină imagini foarte clare cu echipa de astronauţi
  • Echipa Apollo 13 a fost formată din astronauţii Jim Lovell, Jack Swigert şi Fred Haise
1373 afișări
Imaginea articolului Imagini nemaivăzute din timpul misiunii Apollo 13, cea în care au fost rostite faimoasele cuvinte „Okay, Houston, we've had a problem here”

Sursa foto: Twitter @AndySaunders_1

În urmă cu 50 de ani, nava spaţială a suferit o explozie care a pus în pericol vieţile celor trei astronauţi aflaţi la bord. Deloc surprinzător, având în vedere că se luptau să supravieţuiască, doar câteva fotografii au fost făcute la bordul navei, scrie BBC.

Însă specialistul Andy Saunders a reuşit să îmbunătăţească aceste fotografii şi să obţină imagini foarte clare cu echipa de astronauţi. 

Una dintre tehnicile folosite de Saunders e cunoscută drept „nivelare”, prin care mai multe cadre sunt suprapuse pentru a îmbunătăţi detaliile unei imagini.

Sursa foto: NASA / Andy Saunders

Echipa Apollo 13 a fost formată din astronauţii Jim Lovell, Jack Swigert şi Fred Haise, şi ar fi trebuit să fie a treia misiune a SUA care să ajungă pe Lună. În timpul călătoriei, o explozie a permis ca o parte din oxigenul navei să se „scurgă” în spaţiu. 

Astronautul Jack Swigert a fost cel care a anunţat NASA despre incident şi a rostit faimoasele cuvinte, deseori citate greşit, „Okay, Houston, am avut o problemă aici (Okay, Houston, we've had a problem here)”.

Partea din nava Apollo creată pentru a-i aduce pe astronauţi înapoi prin atmosfera Pământului după finalizarea misiunii - modulul de comandă (CM) - a trebuit să fie închisă pentru păstrarea resurselor rămase pentru intrarea în atmosferă. Echipajul a fost nevoit să folosească modulul lunar (LM) - numit şi modulul de aterizare - drept „barcă de salvare”.

Sursa foto: NASA / Andy Saunders

Sistemele de susţinere a vieţii erau create pentru doi astronauţi astfel încât aceştia să supravieţuiască două zile pe suprafaţa lunară. Experţii de la Centrul Spaţial al NASA din Houston, Texas, au trebuit să găsească o modalitate de a prelungi acele sisteme astfel încât să-i susţină pe cei trei membri ai echipajului timp de patru zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici