INTERVIU - Dave Evans, primul solist al trupei AC/DC: Când eşti pe scenă, nu contezi tu, ci publicul - FOTO

Primul solist al legendarei trupe AC/DC, Dave Evans, spune, într-un interviu acordat MEDIAFAX, înaintea concertului pe care îl va susţine la Bucureşti, că cel mai important lucru pentru o formaţie este publicul, care trebuie pus pe primul loc, aceasta fiind "reţeta" succesului în muzica rock.

1106 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Dave Evans, primul solist al trupei AC/DC: Când eşti pe scenă, nu contezi tu, ci publicul - FOTO

Dave Evans (Imagine: George Gradinaru/Mediafax Foto)

Dave Evans, unul dintre fondatorii AC/DC, alături de Angus şi Malcolm Young, Colin Burgess şi Larry Van Kreidt şi primul solist al formaţiei, în perioada 1973 - 1974, va susţine, sâmbătă, un concert în Capitală, la Arenele Romane, alături de The R.O.C.K, singura trupă AC/DC tribute din România.

Dave Evans a sosit în România luni, la invitaţia liderului trupei The R.O.C.K., Daniel Ignat. Miercuri, Dave, Daniel şi un alt membru al trupei The R.O.C.K, rusul Nick Baydin (chitară), au vizitat staţiunea Bran şi oraşul Braşov.

Dave Evans a acordat un interviu corespondentului MEDIAFAX, în care vorbeşte despre venirea sa în România, despre concertul susţinut recent în Ucraina, despre cum s-a "născut" AC/DC, dar şi despre motivele plecării sale din trupă.

Prezentăm în continuare interviul pe care Dave Evans l-a acordat MEDIAFAX:

Reporter: Cum a început povestea ta în România?

Dave Evans: Totul a început pe Facebook, prin "sfântul" internet. Eram în Australia şi am fost contactat de Daniel (Daniel Ignat - liderul trupei The R.O.C.K – AC/DC tribute band). Eu aveam un concert programat pentru Ucraina. Şi, cum România e uşă-n uşă cu Ucraina, am urmărit câteva înregistrări ale trupei The Rock şi am văzut că este o trupă AC/DC tribute într-adevăr foarte, foarte bună. Am fost impresionat şi am pus la cale să facem un spectacol împreună. Cu Daniel am făcut "click" din primul moment. Lui i-a plăcut umorul meu, ceea ce a ajutat şi ne-am înţeles extraordinar de la bun început. La fel ca şi cu ceilalţi băieţi din trupă. Râdem de trei zile de când ne cunoaştem şi asta este foarte important pentru a menţine un spirit bun. Vom cânta la Bucureşti, bineînţeles hituri de la începutul trupei AC/DC, piesele mele proprii, dar şi câteva dintre hiturile lui Bon Scott (fost solist al trupei AC/DC).

Este pentru prima dată când vin în România şi am ţinut să văd castelul lui Dracula, care a fost fantastic, aşa că acum sunt pregătit pentru un spectacol fantastic în Bucureşti. Castelul a fost păstrat într-o stare foarte bună. Întotdeauna mi-a plăcut istoria şi toţi prietenii mei şi fanii aşteaptă să postez fotografii pe Facebook de acolo. Din păcate, nu l-am întâlnit pe Dracula. Cred că s-a ascuns de mine pentru că ştia ce tare sunt.

Reporter: Te-ai întors din Ucraina recent. Care a fost experienţa ta acolo ţinând cont de criza politică şi conflictele militare de acolo. Ai avut probleme?

Dave Evans: Eu sunt complet apolitic. Este o situaţie complicată acolo, dar eu am fani ruşi, ucraineni şi din întreaga lume şi vreau ca muzica mea să fie sărbătorită de toată lumea într-un mod pozitiv, pentru că muzica mea în sine este o celebrare a muzicii rock, o descătuşare a minţii. Uită de toate problemele şi simte muzica rock!

În Ucraina am cântat alături de o trupă AC/DC tribute care se numeşte D/C Train. Am decis să merg încă din luna februarie, deşi erau probleme acolo, pentru că am vrut să arăt lumii întregi că Ucraina încă poate fi rock. Au fost o mulţime de artişti care şi-au anulat concertele... Depeche Mode a anulat, Peter Gabriel, Aerosmith... Nu poţi fi "a badass“ (un băiat rău) şi să dai înapoi! Aşa că nu am vrut să renunţ. Şi din când în când sunam să mă interesez dacă aeroportul mai este încă deschis. Apoi, din nou, cu două zile înainte de concert am întrebat: «Mai e deschis aeroportul?» Mi s-a spus că da. Şi atunci am spus: «Atunci vin!» Am avut acolo o experienţă unică, am întâlnit nişte oameni minunaţi în Ucraina, au venit o mulţime de oameni şi a fost un concert pe care nu o să-l uit niciodată. Am călătorit toată viaţa prin multe locuri din lume şi pot spune că nu am întâlnit nicăieri oameni mai minunaţi ca acolo.

Reporter: Sper că vei întâlni şi aici oameni la fel de minunaţi...

Dave Evans: O, dar am întâlnit deja! Uite ce zâmbet larg am pe faţă! Mă simt extraordinar aici cu noii mei prieteni. Şi vă spun un singur lucru: băieţii din The R.O.C.K sunt fantastici şi deja îmi sunt prieteni apropiaţi.

Reporter: Aţi avut timp să faceţi repetiţii împreună?

Dave Evans: Repetiţii? Uită de repetiţii. Nu e nevoie, pentru că băieţii ştiu foarte bine ce fac acolo pe scenă. Probabil va fi o singură repetiţie înainte de concert, la Arenele Romane. Ştim deja piesele şi totul vine natural, pentru că este vorba de profesionişti 100%.

Reporter: Ce piese veţi cânta la Bucureşti?

Dave Evans: Nu vor lipsi, cu siguranţă, primele mele hituri cu AC/DC, "Can I sit Next To You, Girl" şi "Rocking In The Parlour", dar şi piese din albumele mele solo "Put Up and Shut Up" şi unele dintre piesele lui Bon Scott, "Let There Be Rock", cred că va fi unul dintre ele, sau "TNT". Iar trupa The R.O.C.K va cânta şi piese ale solistului actual, Brian Johnson.

Reporter: Ai fost în trupa AC/DC încă de la început. Cum s-a născut această legendă?

Dave Evans: Eram într-o trupă din Sydney în acel moment, numită Velvet Underground, care era una dintre cele mai bune din Sydney, unde cântam şi cu chitaristul Malcolm Young. Dar, după ce ne-am despărţit, eu căutam o trupă şi am pus un anunţ în publicaţia Sydney Morning Herald. S-a întâmplat ca în acel moment o altă trupă să caute un solist care să cânte piese The Rolling Stones, Free sau Chuck Berry. Iar, când am sunat, la celălalt capăt al liniei se afla chiar Malcolm Young, prin urmare am făcut echipă pentru că ne ştiam, cântasem în aceeaşi trupă şi ne plăcea acelaşi gen de muzică. M-a invitat apoi la un jam session alături de alţi doi artişti, Colin Burgess şi Larry Van Kriedt. După acel jam ne-am strâns mâinile şi aveam deja o trupă. Apoi, Malcom l-a adus şi pe fratele lui mai mic, Angus, care cânta în altă trupă care s-a destrămat. Şi aşa a luat naştere trupa AC/DC.

Reporter: De ce ai părăsit trupa după doar un an? Ai regrete?

Dave Evans: Au fost o mulţime de motive pentru care am plecat din trupă. După primul nostru single, "Can I sit Next To You, Girl", eram deja la al treilea basist, al treilea toboşar şi al treilea manager. Nu reuşeam să mă înţeleg cu ei şi totul se transforma în ceva ce mie nu îmi plăcea. Unul dintre ei avea background în jazz, altul era un fost hippie... nici cu managerul de la acea vreme nu mă înţelegeam, aşa că, la un moment dat, ne-am luat la bătaie pentru că nu ne plătea.

Am avut concerte mari, un single lansat şi nu m-a plătit, aşa că s-a ajuns la asta. Eram şi puţin mahmuri atunci. Dar apoi am încercat să stăm împreună măcar până la finalul turneului, dar era tensiune în grup. Nu vorbeam unul cu altul, mergeam în maşini separate, dar hitul nostru "Can I sit Next To You, Girl" era numărul 1 în top rock în Australia, deci eram pe val.

Aşa că, la sfârşitul turneului, am plecat din trupă pentru că nu voiam să fiu în aceeaşi formaţie cu managerul respectiv şi asta a fost. În trupă a venit apoi Bon Scott, cu care am fost întotdeauna prieten şi a făcut o treabă foarte bună. Am avut mereu un mare respect pentru el. Nu am regrete, pentru că încă am o carieră rock, am mers pe drumul meu şi am avut o perioadă extraordinară cu trupa mea Rabbit, cea mai bună perioadă din viaţa mea, apoi cu Thunder Down Under, The Hot Cockerels...

Reporter: Crezi că AC/DC ar fi sunat altfel cu tine şi Bon Scott?

Dave Evans: Întotdeauna a fost o trupă de hard rock. Cu influenţe din The Rolling Stones, Free şi Chuck Berry, pentru că eram fani ai lor. Dacă îi pui laolaltă, obţii AC/DC. Şi aşa a rămas până în clipa de faţă.

Reporter: Mai ţii legătura cu fraţii Young sau ceilalţi membrii ai trupei AC/DC?

Dave Evans: Nu i-am mai văzut pe Malcolm şi Angus Young de la mijlocul anilor '70, pentru că s-au mutat din Australia în Anglia. Ei şi-au urmat cariera, iar eu pe a mea, dar m-am întâlnit cu alţi membri ai trupei. Dar ţin legătura cu Ross Young, care este fiul lui Malcolm. Este un mare fan al meu, îmi iubeşte muzica şi, când sunt în Sydney, îl chem mereu pe scenă la jam session.

Reporter: Ce proiecte ai?

Dave Evans: Acum sunt chiar la începutul turneului meu în jurul lumii cu trupa mea. De aici mă voi opri în Finlanda, apoi în SUA, America de Sud şi apoi înapoi în Australia. Când voi fi în Texas voi înregistra un alt EP.

Reporter: Ce mesaj ai pentru fanii din România care vor veni la Arenele Romane?

Dave Evans: Am văzut Arenele Romane şi mi se pare un loc fantastic. M-am îndrăgostit de loc imediat. Ştiu că trupa The R.O.C.K este foarte iubită aici în România şi vor mai fi şi alte surprize la spectacol. Veniţi să vedeţi istoria care a născut trupa AC/DC. Veniţi să mă vedeţi!

Un lucru foarte important: când eşti pe scenă nu contează trupa, nu contezi tu, ci în primul rând contează publicul. Pentru el trebuie să dai totul, să ajungi la el, pentru că altfel nu ai făcut nimic. Ăsta este secretul succesului.

Reporter: Cât vei mai sta în România?

Dave Evans: Voi mai rămâne o perioadă. Sper să ajung şi la Marea Neagră. Mai stau câteva zile după spectacol. Nu fug aşa de repede de aici! Vreau să văd România, dar, la jumătatea săptămânii viitoare, trebuie să plec. Dar ştiu sigur că mă voi întoarce.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici