Jeremy Clarkson, un nou atac la adresa românilor din Marea Britanie: „Le dau de muncă, demnitate”. Reacţia ambasadei României la Londra

Controversatul star TV Jeremy Clarkson, fosta gazdă a emisiunii Top Gear, a stârnit un nou scandal în ultimul episod al emisiunii pe care o moderează acum, The Grand Tour, difuzată pe online pe Amazon Prime. Acesta se foloseşte de un român pe care îl pune să pedaleze la un vehicul „fără şofer”, improvizat dintr-o jumătate de fosă septică şi un fotoliu, în ceea ce Clarkson numeşte muncă de „sclav feudal”.

10027 afișări
Imaginea articolului Jeremy Clarkson, un nou atac la adresa românilor din Marea Britanie: „Le dau de muncă, demnitate”. Reacţia ambasadei României la Londra

Jeremy Clarkson, un nou derapaj la adresa românilor din Marea Britanie: „Le dau de muncă, demnitate”. Reacţia ambasadei României la Londra (Imagine: AFP/ Arhiva Foto Mediafax)

Gestul vedetei a fost catalogat drept „lipsit de bun gust” de către organizaţiile care militează pentru drepturile imigranţilor. La scurt timp, a venit şi reacţia ambasadei României la Londra, ambasadorul Dan Mihalache arătând că gestul este un „derapaj regretabil” bazat pe „stereotipuri fascistoide”.

Controversatul star a stârnit un nou scandal în ultimul episod al noii sale emisiuni, The Grand Tour, difuzată pe online pe Amazon Prime.  Acesta se foloseşte de un român pe care îl pune să pedaleze la un vehicul „fără şofer”, în ceea ce Clarkson numeşte muncă de „sclav feudal”. Gestul vedetei a fost catalogat drept „lipsit de bun gust” de către organizaţiile care militează pentru drepturile imigranţilor, scrie Gandul.

În timpul emisiunii, Clarkson a criticat maşina care se conduce singură de la Google şi a adus în platou un vehicul manevrat cu telefonul mobil construită chiar de el dintr-o jumătate de fosă septică şi un fotoliu. În momentul în care ceilalţi doi prezentatori au vrut să vadă ce se află sub capotă, au descoperit un bărbat care pedala şi făcea manevrele în funcţie de ceea ce spunea realizatorul.

„O, Doamne. Este un om acolo înăuntru!”, a murmurat Richard Hammond. „Nu e doar un om, e un român. Le dau de muncă celor nou veniţi la noi în ţară. Google foloseşte electronice ca să le ia locurile de muncă oamenilor. Asta (maşina construită de Clarkson) le dă un loc de muncă, le dă demnitate. E genial", le-a răspuns Clarkson colegilor săi. „Ingineria britanică, doamnelor şi domnilor, cu piese româneşti”, a încheiat starul TV.

Reacţia ambasadorului român la Londra, Dan Mihalache: Sunt stereotipuri fascistoide. Vom trimite o scrisoare de protest postului de televiziune

La scurt timp după controversele iscate în urma emisiunii, a venit o reacţie şi din partea Ambasadei României la Londra, iar ambasadorul Dan Mihalache a catalogat gestul drept un „derapaj regretabil” bazat pe „stereotipuri fascistoide”. 

„Un nou caz al unui individ care recurge la stereotipuri fascistoide, din dorinta de a obtine audienta. Se pare că Jeremy Clarkson nu a învăţat nimic din anul pe care l-a petrecut pe tuşă şi revine în forţă cu acelaşi comportament. Pentru unii experienţa nu echivalează cu acumularea de înţelepciune. Dar, dacă putem să înţelegem frustrările personale ale unora, nu mai putem înţelege când astfel de comportamente sunt tolerate de redactori şi de public. Este regretabil că astfel de derapaje continuă să apară în spaţiul mediatic din Marea Britanie, cu atât mai mult cu cât relaţia reală dintre cele două state este de bună cooperare, inclusiv pentru prevenirea şi combaterea sclaviei moderne. Ambasada României la Londra va trimite o scrisoare de protest postului de televiziune”, a scris Mihalache pe Facebook. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici