Legile „ZOMBI”: Femeie acuzată de vrăjitorie, cu doar două zile înainte ca infracţiunea să fie ştearsă din Codul Penal

O femeie din nordul oraşului Ontario, Canada a fost acuzată de practici de vrăjitorie cu doar două zile înainte ca această infracţiune arhaică să fie eliminată din Codul Penal, potrivit CBC News. Poliţia din Timmins susţine că femeia cerea bani pentru a evitarea unui eveniment „catastrofal”.

1827 afișări
Imaginea articolului Legile „ZOMBI”: Femeie acuzată de vrăjitorie, cu doar două zile înainte ca infracţiunea să fie ştearsă din Codul Penal

Legile „ZOMBI”: Femeie acuzată de vrăjitorie, cu doar două zile înainte ca infracţiunea să fie ştearsă din Codul Penal

Pe 11 decembrie, poliţiştii din Timmins au reţinut-o pe Tiffany Butch, în vârstă de 33 de ani, acuzându-o de solicitare de bani în schimbul ruperii unui blestem. Două zile mai târziu, Secţiunea 365 din Codul penal - care interzice „practicile de vrăjitorie” - a fost în mod oficial abrogată.

Cel mai probabil este că Butch, care este cunoscută sub porecla „Vrăjitoarea albă a nordului”, va fi ultima persoană din Canada care va mai fi vreodată pusă sub acuzare şi, eventual, trimisă în judecată, pentru această infracţiune.

Marc Depatie, purtătorul de cuvânt al departamentului de poliţie din oraşul Timmins, a declarat că poliţia şi procurorii lucrează cu legile care se află în Codul Penal la momentul comiterii infracţiunii presupuse. Acesta dă exemplul infracţiunilor sexuale istorice.

„Tocmai de aceea poliţia şi avocaţii Coroanei păstrează versiunile vechi şi antice ale Codului Penal; pentru a vedea ce legi se pot aplica", a declarat acesta.

Depatie a spus că faptul că infracţiunea era pe cale de a fi ştearsă din Codul Penal nu a reprezentat un factor în decizia stabilirii de a pune sub acuzaţie persoana în cauză. Elementele cazului au fost „cel mai bine descrise” de acea secţiune a Codului Penal, în consultare cu biroul local al avocatului Coroanei, a spus el.

„Conform circumstanţelor prezentate, persoana în cauză a transmis un mesaj de avertizare că un lucru groaznic era pe cale să se întâmple cu această familie un moment dat ... (şi că) aceştia ar trebui să ofere o compensaţie financiară, astfel încât (Butch) să efectueze un fel de serviciu mistic care ar împiedica un sfârşit tragic”, a spus Depatie.

Eliminarea legilor „zombi”

Secţiunea 365 a fost înlăturată în baza Legii C-51, care a primit consimţământul Coroanei pe 13 decembrie. Astfel, s-au şters infracţiunile aşa-numite „zombi” considerate învechite, inutile sau declarate neconstituţionale. Legile vizau provocarea unei persoane la duel, distribuirea de benzi desenate, emiterea de timbre comerciale şi publicarea de calomnie considerată drept „blasfemie”.

Butch neagă acuzaţiile şi este de părere că a fost înscenată de alţi clarvăzători. „Oamenii mă consideră o vrăjitoare şi mi-au dat o poreclă, dar eu nu sunt vrăjitoare, sunt clarvăzătoare”, a spus ea într-un interviu acordat telefonic.

Butch suţine că a adoptat porecla de Vrăjitoarea Albă a Nordului pentru că a crezut că sună „drăguţ”, dar insistă că nu a pretins niciodată că ar fi vrăjitoare şi nu a cerut bani în mod ilegal. „Nu este deloc adevărat. Nu ştiu cine este această persoană, şi niciunul dintre clienţii mei din octombrie până acum nu a făcut plângeri împotriva mea şi nimeni nu mi-a cerut restituirea banilor”, a spus ea.

Va lupta împotriva acuzaţiilor de vrăjitorie

Butch intenţionează să anjajeze un avocat pentru a lupta împotriva acuzaţiei şi urmează să apară în instanţa pe 22 ianuarie.

Poliţia din Timmins a emis luni o declaraţie în care afirmă că persoana acuzată foloseşte un pseudonim şi „se auto-proclamă ca fiind spiritualistă, ghicitoare şi clarvăzătoare”. De asemenea, departamentul de poliţie a reamintit publicului să fie atent la "avertizările extravagante ale unui pericol  iminent" făcut de orice persoană care pretinde că are „puteri mistice sau clarvăzătoare”.

În octombrie, poliţia a acuzat o femeie din Milton, Ontario de fraudă, şantaj şi pretinderea de practici de vrăjitorie. Acuzarea este întemeiată pe faptul că ghicitoarea a înşelat oamenii vulnerabili de zeci de mii de dolari.

Stephen Coughlan, profesor al Facultăţii de Drept Schulich de la Universitatea Dalhousie, a declarat că legea C-51 a fost un pas important, dar modest în curăţarea Codului penal de infracţiunile învechite, cum ar fi cele legate de vrăjitorie. În afară de eliminarea acestora, legea şterge şi o serie de dispoziţii inversate care ar fi impus unui acuzat să-şi dovedească nevinovăţia în anumite circumstanţe.

Totuşi, conform lui Coughlan, mai multe legi care au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Supremă - în unele cazuri cu douăzeci şi cinci sau treizeci de ani în urmă - vor rămâne în vigoare.

Este necesară o schimbare majoră

În Senat se discută momentan un proiect prin care mai multe legi „zombi” ar fi eliminate, însă Coughlan afirmă ca legile vizate de proiect nu necesită mult efort pentru a le abroga şi formează doar o mică parte din problemă.

„Chiar şi atunci când acestea vor fi eliminate, Codul Penal va rămâne presărat cu inconsecvenţe şi suprapuneri şi va continua să nu ofere îndrumări în privinţa unor lucruri importante precum stările mentale necesare înainte ca o infracţiune să poată fi numită o crimă", a spus el pentru canalul canadian de ştiri CBC. „O simplă cârpire nu poate duce la schimbările fundamentale necesare”.

Codul Penal al ţării fost creat în anul 1892 pentru a evidenţia infracţiunile, sancţiunile şi procedurile. Singurele revizii majore au avut loc o dată în anii 1950 iar apoi în 1970.

Ministrul Justiţiei, Jody Wilson-Raybould, a promis să revizuiască Codul Penal după ce un judecător l-a eliberat pe Travis Vader de condamnarea la crimă de gradul al doilea în asasinarea a doi cetăţeni în vârstă din Alberta.

Folosirea unei legi învechite în condamnarea iniţială a lui Vader aproape a sabotat procedurile legale după ce apărarea a făcut apel. Legea a fost declarată neconstituţională, dar a rămas în vigoare şi a fost citată de judecător în hotărârea sa.

Articol scris de Ioana Scholler
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici