Liceul unde elevii fac profit din munca lor şi fondul şcolii a devenit o amintire | GALERIE FOTO

Elevii unui liceu din Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud, au reuşit, în ultimii ani, să elimine fondul şcolii şi să nu-şi mai oblige părinţii să contribuie pentru mobilier sau aparatură de care au nevoie la şcoală printr-o metodă simplă: muncind.

3875 afișări
Imaginea articolului Liceul unde elevii fac profit din munca lor şi fondul şcolii a devenit o amintire | GALERIE FOTO

Liceul unde elevii fac profit din munca lor şi fondul şcolii a devenit o amintire | GALERIE FOTO

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

 Liceul Agricol din Beclean este un adevărat model pentru învăţământul românesc, elevii învăţând practic că agricultura poate fi una profitabilă dacă este făcută ca la carte, cu soiuri bune şi tehnologii moderne.

De aproape cinci ani de când conducerea Liceului Agricol din Beclean a fost preluată de Florin Magdea, un tânăr profesor de biologie pasionat de agricultură, cei peste 400 de elevi au învăţat că agricultura este profitabilă. Florin Magdea a învăţat din familie că din agricultură se pot face bani frumoşi, aşa că a reuşit, în scurt timp după ce a ajuns la conducerea liceului agricol, să obţină venituri importante din agricultura făcută cu cap şi cu ultimele tehnologii în domeniu, cu răsaduri şi soiuri bune.

TITLURILE ZILEI

Suma care intră anual în conturile şcolii creşte semnificativ, apropiindu-se deja de 30.000 de lei, bani pe care elevii şi profesorii îi fac de pe terenurile liceului.

“Pasiunea pentru agricultură vine din familie, tata a fost inginer horticultor, unul dintre cei mai buni din judeţ în special pe partea din legumicultură, iar tradiţia continuă în familie şi fratele meu este inginer horticultor. Cum a fost posibil să ajungem aici? Cu muncă foarte, foarte multă muncă şi cu un colectiv sudat, iar rezultatele sunt pe măsură. Fiind un liceu cu profil agricol, printre puţinele care au mai rămas în ţară, pe lângă orele de curs avem foarte multă activitate. Avem un lot şcolar de aproximativ 10 hectare pe care de cel puţin cinci ani de zile se lucrează exemplar şi cu rezultate foarte bune. Colaborăm cu firme foarte mari de profil din ţară şi din străinătate care ne asigură în mare parte, pentru lotul şcolar, sămânţa, gratuit, pentru a face loturi experimentale pentru ei şi cu rezultate foarte bune. Pe de altă parte, în incinta şcolii avem o jumătate de hectar de teren în care avem înfiinţată o livadă care a intrat pe rod de anul trecut, avem solarii, parcele pentru legume şi încercăm pe cât se poate să facem totul cât se poate de ecologic”, a povestit pentru MEDIAFAX directorul Liceului Agricol din Beclean, Florin Magdea.

În solarii, elevii, sub atenta îndrumare a profesorilor, pregătesc prima cultură de primăvară: ridichi, spanac, ceapă verde şi salată. Anul acesta a fost unul bun pentru agricultură, iar solariile sunt pline. Nici cumpărătorii nu se lasă aşteptaţi, primii pe listă fiind chiar profesorii din liceu, care află de pe tabla din cancelarie ce produse sunt coapate.

”Avem în prima fază spanac, ceapă, ridichi, salată, apoi cultura doua care vine în solar - cu roşii, ardei, castraveţi, iar afară avem morcovi, pătrunjel, cartofi. Am înfiinţat de anul trecut şi o minipepinieră în care încercăm să altoim soiuri de măr tradiţionale, care se caută foarte mult. Produsele din grădină sunt comercializate în primul rând la colegii noştri, din şcoală. Se afişează în sala profesorală că se vinde spanac sau ce există, se recoltează, se cântăresc şi se dă chitanţă de la contabilitate pe fiecare cantitate, iar banii intră în fondul şcolii, de fapt la veniturile şcolii. Sunt deja şi clienţi din oraş care au auzit ce facem noi aici şi vin şi cumpără direct de la şcoală. La noi nu mai există fondul şcolii de foarte multă vreme pentru că având bani la venituri putem face fel de fel de activităţi şi nici elevii şi nici profesorii nu duc lipsă de nimic”, a spus directorul.

În urmă cu trei ani, cu sprijinul Consiliul Local şi al Primăriei Beclean, Liceul Agricol a beneficiat de reabilitarea din fonduri europene a unui corp de clădire, iar dotările – table ultramoderne, mobilier şi o sală multimedia - au fost făcute cu banii din agricultură.

“Vrem să ne dezvoltăm în continuare, să asigurăm o bază materială bună, copiii să nu ducă lipsă de absolut nimic, profesorii la fel şi, cu toate că există o scădere mare a numărului de elevi la nivel de ţară, la nivel de judeţ, la noi numărul elevilor a rămas constant. Elevii învaţă aici că pentru a obţine produse de calitate este necesară şi tehnologie foarte bună. Noi, ca şcoală, le arătăm că poate fi agricultura profitabilă prin cultivarea loturilor cu seminţe de cea mai bună calitate, cu tehnologii respectate de la A la Z se pot obţine producţii bune. Pe elevi i-am încurajat tot timpul să acceseze fonduri europene pentru că ei termină un liceu agricol şi au un punctaj mai mare decât alţi absolvenţi şi, din fericire, avem mulţi dintre absolvenţi care încă ne caută, mai vin pe la şcoală şi ne spun că au reuşit să acceseze fonduri europene prin care s-au dezvoltat”, a adăugat Florin Magdea.

Elevii sunt încântaţi de rezultatele muncii lor de la şcoală, aşa că majoritatea vor să meargă mai departe pentru că aici au înţeles că agricultura poate fi bănoasă.

“Mi-a plăcut foarte mult Liceul Agricol din Beclean. Avem săptămâni de practică şi ne aduc la solar. Cultivăm spanac, roşii, castraveţi. Banii merg la direcţiune şi cumpără lucruri necesare şcoală şi pentru solarii”, a spus Roxana Taloş.

Şi Camelia Costin a învăţat multe lucruri interesante la Liceul Agricol, aspecte pe care vrea să le aprofundeze şi la o facultate cu acelaşi profil.

“Am venit la Liceul Agricol pentru că mi-a plăcut foarte mult profilul şi doresc să continui, vreau să merg la facultate la acest profil. Îmi doresc foarte mult să lucrez în acest domeniu, la şcoală avem multe activităţi, în funcţie de profilul fiecărui elev. Sunt convinsă că agricultura poate fi o meserie bănoasă, însă este important cât de mult te implici şi cât de mult îţi dai interesul”, a spus Camelia Costin.

La rândul lor, profesorii sunt mulţumiţi că au reuşit să le inspire elevilor dragostea pentru câmp, iar conducerea şcolii a găsit soluţia să îi stimuleze şi să le arate că din agricultură se pot face bani.

“Elevilor le place şi se implică în toate activităţile. Eu le-am spus întotdeauna elevilor că cine practică agricultura nu moare de foame în primul şi-n primul rând şi, apoi, are şi o sursă de venit dacă ştie s-o facă cum trebuie. Noi încercăm să le cultivăm abilităţile acestea, să le dezvoltăm competenţele necesare pentru agricultura performantă, iar ideea aceasta de a vinde produsele ne ajută foarte mult”, a declarat unul dintre profesori, Horia Precup.

În solarul din curtea Liceului Agricol se recoltează deja spanac, ridici, salată şi ceapă, iar banii sunt adunaţi pentru viitoarele proiecte. Morcovii şi varza au fost plantate şi ele, iar merii, perii, cireşii şi caişii anunţă că va fi un an plin de rod.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici