Lista lui Schindler nu a găsit cumpărător

O copie a listei lui Schindler, un document de 14 pagini care conţine numele a 801 muncitori evrei salvaţi de ororile nazismului de industriaşul german Oskar Schindler, nu a găsit cumpărător pe eBay, unde era scoasă la licitaţie pentru 3 milioane de dolari.

197 afișări
Imaginea articolului Lista lui Schindler nu a găsit cumpărător

Lista lui Schindler nu a găsit cumpărător (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

Potrivit proprietarilor acestei copii, niciun colecţionar nu a achiziţionat documentul până la expirarea licitaţiei, luni, la ora 01.00 GMT.

"Totuşi, 500.000 de persoane au consultat anunţul şi 13.000 au urmărit o eventuală licitaţie, o cifră excepţional de mare", a declarat Eric Gazin, organizatorul licitaţiei, alături de Gary Zimet.

Eric Gazin, care nu va prezenta documentul încă o dată spre a fi vândut pe eBay, nici nu va scădea preţul solicitat, a precizat că "anumite discuţii" au avut loc pentru o eventuală tranzacţie "cu mai multe persoane".

Cele 14 pagini ale acestei liste celebre, datând din 18 aprilie 1945, au fost scrise la maşină de Iţak Stern, contabilul şi mâna dreaptă a industriaşului Oskar Schindler, au precizat Eric Gazin şi Gary Zimet.

"Nepotul lui Stern (aflat în Israel) a vândut documentul acum trei ani proprietarului actual, care l-a cumpărat ca pe o investiţie", au adăugat ei.

Documentul este singura copie a celebrei liste care a fost scos la vânzare pe o piaţă deschisă.

Alte trei copii sunt deţinute de instituţii - Muzeul American al Holocaustului din Washington, Arhivele Federale Germane din Koblenz şi Memorialul Yad Vashem din Israel.

Industriaşul Oskar Schindler a salvat vieţile a peste o mie de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trecând numele acestora pe o listă de muncitori care efectau munci indispensabile pentru armata germană. Condamnaţi la muncă silnică într-una dintre uzinele sale, situată în apropiere de lagărul de concentrare de la Plaszow, acei muncitori evrei, alături de soţiile şi copiii lor, au fost transferaţi către o altă fabrică pe care Oskar Schindler o avea la Brünnlitz (Brnenec), în Republica Cehă.

Mort în 1974 în anonimat, Oskar Schindler a fost recompensat postum cu titlul de "Drept între popoare".

Acest document istoric a stat la baza filmului "Lista lui Schindler", lansat de regizorul american Steven Spielberg în 1993. Pelicula "Lista lui Schindler" a fost premiată cu Oscarul pentru cel mai bun film în 1994.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici